K report

Ha nincs kéznél egy Tilt-Shift objektív

2011. július 03. - klarky

Bizonyára mindenki látott már olyan képeket akár az interneten, akár újságokban, melyen valós földrajzi helyek, helyszínek vagy tárgyak vannak úgy ábrázolva, mintha azok egy makett vagy terepasztal részei lennének.

Nos aki ilyen képet szeretne készíteni, annak alapvetően két választása van.

 

1., Vásárol egy un. Tilt-Shift (TS, Canon) vagy más néven Persective Correction (PC, Nikon) objektívet, ami lehetővé teszi, hogy a képsík eltolásával kontrollálni lehessen a kép perspektíváját vagy éppen a mélységélesség helyét. Tekintettel arra, hogy ez nem olcsó játék, - pláne, hogy ugye egy ilyen objektív feltételezi egy cserélhető objektíves DSLR kamera meglétét is – ezt most vessük is el, hisz hacsak valaki hivatásszerűen nem készít szakmányban ilyen képeket nem valami kifizetődő a dolog.

 

2., A másik megoldás az lehet, hogy a normál fényképezővel elkészült képet valamilyen fotómanipuláló szoftverrel átalakítjuk, ami megint nem biztos, hogy mindenkinek megy, bár net szerte azért lehet találni erre vonatkozóan leírásokat, tutoriálokat.

 

Ha e két lehetőséget elvetettük, de még mindig szeretnénk ilyen képeket csinálni, akkor jön jól egy weboldal, amit a minap találtam és most megmutatnék.

 

 

Belépéshez klikk a képre

 

A lap kezelése meglehetősen egyszerű és egyértelmű, lehetőségünk van saját meghajtóról származó vagy akár a neten lévő képet is átalakítani. A kép feltöltése után egy új oldalra kerülünk, ahol az átalakítás opcióit adhatjuk meg és azonnal megtekinthetjük azok hatásait is. Ezt nem részletezném különösebben, próbálgatni kell, hogy mely csúszka hatása mit eredményez, majd ha megvagyunk, a kész képet le is menthetjük magunknak. Itt a kép méretét előre meg kell adnunk, max. 2000x1500 pixelig ingyenes a dolog, e felett fizetni kell, de azt hiszem amatőr szinten bőven elég az ingyenes megoldáshoz tartozó felbontás is.

 

Próbaképp csináltam pár példát, ezek jöjjenek most:

 

 

 

 

 

 

 

Azt hiszem igazán egyszerű és költséghatékony módja ez a kívánt hatás elérésének, minimális energia befektetéssel máris el lehet kápráztatni ismerőseinket fotós tudományunkkal. :-)

 

Ajánlom, tessék kipróbálni!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kreport.blog.hu/api/trackback/id/tr553034788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása