Néhány héttel ezelőtt a húgom névnapját ünnepeltük és úgy döntöttem, hogy ez alkalomból készítek meglepetés gyanánt egy kis édességet. Mivel a sütésben nincs nagy rutinom – süteményt még soha nem is csináltam – arra gondoltam, hogy a tészta elkészítésével nem is vesződök, olyan csemegére gondoltam, amit fagyasztott leveles-, vagy vajas tésztából is el lehet készíteni. A választásom egy végtelenül egyszerű – de ahogy majd látjuk mégis sikerült kicsit elrontanom a dolgot – sütit választottam, nevezetesen a diós-fahéjas pálmalevelet. Jöjjön a recept:
Hozzávalók:
- 1 doboz (~400 gr) leveles tészta,
Ebből nagyon ajánlom a SPAR saját márkás termékét, ugyanis ebben már készre nyújtott lapokat találunk, így ezzel sem kell bíbelődni.
- ~15 dkg dióbél,
- vaníliás cukor,
- kristálycukor,
- őrölt fahéj,
- 1 db tojás,
Elkészítés:
A fagyasztott tésztalapokat kicsomagoljuk és kb. 10 percig hagyjuk, hogy felengedhessen. Közben a dióbelet ledaráljuk és hozzá keverjük az őrölt fahéjat. A mennyiség főként az ízléstől függ, 4-5 teáskanálnyit nyugodtan hozzáadhatunk. Ezzel párhuzamosan szórjuk a töltelékhez a vaníliás cukrot, DE!!!
Sajnos én utólag tudtam meg, hogy a vaníliás cukor funkciója a süteményben nem igazán az édesítés, hanem a vanília aromájával történő kiszínezése az ételnek, így hiába teszünk a töltelékbe egy raklapnyit belőle, az igazán édes sosem lesz. Lehet, hogy ez nagy lámaság, de tényleg nem tudtam a dolgot, így a kristálycukrot úgy, ahogy van én kifelejtettem. :-) Tehát fontos: az édes íz eléréséhez ebből is szórjunk a keverékünkhöz!
Ha a tölteléknek való összeállt (még egyszer tehát: dió, fahéj, kristály és vaníliás cukor) vizet forralunk, amit óvatosan, kis mennyiségben hozzáöntünk a keverékhez. Erre azért van szükség, hogy a töltelék jó krémes legyen, kenhető, ezért a forró víz mennyiségét ennek megfelelően számoljuk.
Mire ezzel megvagyunk a tésztánk is kiengedett, jöhet a kenés. A kiterített lapokat jó alaposan beborítjuk a diós szuszmákkal, majd a tésztát két oldalról elkezdjük feltekerni úgy, hogy a két szél középen találkozzon. Ezt követően én egy rudat három egyenlő részre vágtam, majd a tetejüket felvert tojással bekentem.
Az előkészített sütiket 200 fokos sütőbe tettem – ez fontos, leveles tésztát forró sütőbe kell tenni! – ahol 20-22 percig sütöttem. És az eredmény? Valami ilyesmi: