K report

Juhtúrós rakott krumpli

2012. június 09. - klarky

Ha bármely közelebbi ismerősömet kérdeznék a gasztronómiai szokásaimról, szinte kivétel nélkül vágná rá mindenki, hogy én biza a főt tojást egyszerűen rühellem. Úgy általában a tojással kapcsolatban is komoly fenntartásaim vannak, de a főzött változat az, amit durva éhenhalás fenyegetettsége esetén sem lennék hajlandó megenni.

Vannak ugyanakkor olyan ételek – mint pl. a klasszikus rakott krumpli – amiben ott van a kis közellenség, de az a fura, hogy gondos szeparáció mellet azt hajlandó vagyok megenni.

(Gyerekkoromban úgy ettük odahaza a kérdéses ételt, hogy én adogattam a húgomnak a tojás darabokat, ő pedig nekem a krumplit, így a teljes fogás tisztességgel el is volt fogyasztva, statisztikailag rendben voltunk. :- ) )

A minap épp rakott krumplira fájdult meg a fogam és elhatároztam, hogy valami másfajta megoldással próbálkozok, azaz a tojást kihagyom, és helyette alternatív megoldást dolgozok ki. Így született meg az alábbi fejedelmi étek.

     Hozzávalók (2 éhes személy részére):

  •  -          4-5 db közepes újburgonya,
  • -          10 dkg juhtúró,
  • -          1 dl főzőtejszín,
  • -          másfél pohár tejföl,
  • -          10 dkg vaj,
  • -          ízlés szerinti mennyiségű kolbász és bacon,
  • -          a tetejére reszelt sajt

     

     Elkészítés:

Az újkrumplit alaposan megmossuk, körömkefével megsikáljuk (nem kell megpucolni), majd egyenletes vastagságúra felkarikázzuk. Ha kész sós vízben odatesszük főni.

Miközben fő a burgonya egy hőálló edényt kivajazunk és egy kis tálban összekeverjük a tölteléknek való tejfölt, tört juhtúrót és a főzőtejszínt. Az állag olyan legyen, amit könnyedén tudunk majd az egyes rétegek közé kanalazni.

Ha kész a krumpli – nem kell teljesen megfőzni, hisz még a sütőben is időzni fog eme alapanyag – leöntjük róla a vizet és elkezdjük a hőálló edénybe rétegezni. Egy sor krumpli, egy sor tejfölös/juhtúrós szósz, egy sor kolbász. Ezt egész addig ismételjük, míg el nem érjük az edényünk tetejét, ill. amíg tartanak a hozzávalók. Lezárásként teszünk a tetejére vékonyra szelt vajdarabokat, reszelt sajtot és pár csík bacont.

A fogást előmelegített sütőbe tesszük (kb. 210 fok) és addig tartjuk ott lefedve, míg az összetevők látványosan bugyogni nem kezdenek. Hozzávetőlegesen 30 perc után a fedőfóliát leszedjük és a pirító spirállal ráolvasztjuk az étel tetejére a sajtot és megsütjük a szalonnát. Hideg meggybefőttel tálaljuk.

Szépen megpirult, késznek nyilváníthatjuk

Ügyeljünk rá, hogy szépek legyenek a rétegek

Jó étvágyat hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kreport.blog.hu/api/trackback/id/tr454575662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása