K report

A világ legelső „fényképe”

2013. október 16. - klarky

A történészek a fényképezés megszületésének évét 1839-re szokták tenni és Louis Jacques Mandé Daguerre nevéhez kötik, ugyanakkor az kevesé ismert, hogy az első fény által készült „fotó” már 1827-ben elkészült egy másik francia feltaláló által. A sikeres kísérlet végrehajtója egy Joseph Nicephore Niepce nevű úriember volt, aki bátyjával karöltve folyamatosan különböző találmányok kiötlésén és tökéletesítésén fáradozott és többek közt ők voltak azok, akik 1807-ben az világ első belsőégésű motorjának szabadalmát is bejegyeztették.

Míg Joseph Nicephore Niepce bátyjával egyetemben 20 évig azon fáradozott, hogy kereskedelmi forgalomba hozzák, azaz hasznot húzzanak fent említett motorból más ötletek megvalósítása felé is fordult és azon kezdett gondolkodni, hogy lehetne fény segítségével képeket reprodukálni.

Miután ebben az időszakban Franciaországban a litogfráfia (síknyomtatás vagy más néven kőnyomat) volt az érdeklődés kereszttüzében hősünk azon elmélkedett, hogy lehetne képet előállítani, sokszorosítani oly módon, hogy  azt a nap segítségével írja lemezre, azaz a fényt hívja segítségül. Kísérletei során különböző papír és pergamen lapokat lakkozással tett fényáteresztővé, majd azokat eltérő fényérzékenységű lemezekre tette és a napfény sugárzásának tette ki. Az eljárást ’heliográfiának’ nevezte el, mely a görög ’helios’ – nap és a ’grapho’ – írás szavakból rakott össze.

A kísérletekhez egy dobozkamerát/lyukkamerát használt (camera obscura) és azt figyelte meg, hogy a kamera hátoldalán elhelyezett fényérzékeny anyagok nagyon gyorsan kifakultak, azaz a képinformációkat nem voltak képesek megőrizni. 1816 körül a sok-sok próbálgatás végre eredményt hozott, ekkor Joseph Nicephore Niepce rájött, hogy a legjobb megoldás akkor születik, ha bitumennel vonja be a lemez felületét.

Végül 1826-27 körül (a pontos dátum nem ismert) a kitartás meghozta a gyümölcsét és elkészült a világ első képe, amely hosszabb időre is képes volt megmaradni. A megoldás mai szemmel nézve persze a fotózás hőskorához képest is meglehetősen primitív volt, hisz Joseph Nicephore Niepce nem tett mást, mint egy bitumennel bevont ón lemezt helyezett a dobozkamera hátsó részéhez, amit kitett az ablakba és legalább 8 órán át ott is hagyta, hogy a fény bőségesen érhesse azt. Ezt követően a lemezt kivette és óvatosan különböző olajszármazékok keverékével mosni kezdte. Ahol a bitumen a fény hatására megszilárdult ott a lemezen maradt, ahol nem, onnan leoldódott. Az eredmény az első fénnyel készült ’litográfia’, mely valójában a világ első fényképe is, ahol a megmaradó bitumenréteg és a csupasz fém alkotta egység képezte le a valóságot.

a_világ_első_fotója_2.jpg
Joseph Nicéphore Niépce’s “View from the Window at Le Gras.” c. 1826. Photo by J. Paul Getty Museum.

Később Joseph Nicephore Niepce folytatta a kísérleteit és Louis-Jacques-Mandé Daguerre –el is partnerségre lépett, de ennek sikereit nem élhette meg, mivel 1833-ban 68 évesen váratlanul elhunyt. Az ügyeket Joseph Nicephore Niepce fia vette kézbe, de az együttműködés – ha lehet mondani -  leszálló ágba került, és később Daguerre lett a fotógráfia ismert úttörője, míg Joseph Nicephore Niepce munkássága szép lassan a feledés homályába veszett egészen 1952 –ig, amikor is egy híres fotótörténész és gyűjtő hagyatékában megtalálták az eredeti képet és néhány feljegyzést arra vonatkozóan.

Niepce munkásságával a modern kor történészei csak ekkor kezdtek foglalkozni és csak ennek eredményeként került vissza az őt megillető helyre a fotózás történelmében. A kérdéses kép jelenleg a University of Texas területén található Harry Ransom Centerben van elhelyezve, egy a környezetétől megfelelően izolált kiállítótérben, hogy a kép állapotának romlása megelőzhető lehessen.

És bár ez a kép és a heliográfia a mai kor számára jelentéktelennek tűnhet ne feledjük: mégiscsak ez az ötlet vezetett a dagerrotípia és a modern fotózás kialakulásához, megalapozásához amiért feltétlenül kijár az emlékezés és a tisztelet.

a_világ_első_fotója_1.jpg

Az eredeti kép feljavított reprodukciója

Via

A bejegyzés trackback címe:

https://kreport.blog.hu/api/trackback/id/tr575572516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2013.10.16. 14:54:13

Igen, a cikk állítása igaz, valóban ez az elsőnek tekinthető fénykép, amit a ma is ismert és használt módon készítetek: egy "fényképezőgép" és fényérzékeny anyag segítségével.

A cikket kiegészíteném a jobb megértés miatt: az említett bitumen az valójában nem a ma használatos útépítő anyag, hanem annak természetes elődje, egy kőzet, a neve júdeai aszfalt. Ezt oldotta fel Niépce levendulaolajban, majd cinklemezre kente. A keverék az expozíció során a fény hatására megkeményedett, így azon a helyen, ahol több fény érte keményebb, míg máshol lágyabb maradt. Aztán lemosva a lágyabb anyagot a felületről, a megmaradt keményebb réteg kiadta a képet – már amennyire ezt annak lehet nevezni.

Ugyanis éppen azért tekintik a Daguerre által bejelentett eljárást az első fényképnek, mert azzal már jól felismerhető képeket lehetett előállítani viszonylag rövid idő alatt (először kb. 20-30 perc kellett egy fotó exponálásához).
Igaz, ennek az eljárásnak is Niépce dolgozta ki az alapjait, de ő sajnos 1833-ban meghalt, így Daguerre-é lett a dicsőség.

SemBoga 2013.10.16. 15:00:08

meg se merem említeni a natgeo-n látott dokumentumfilmet, ami azt ecsetelte, hogy leonardo da vinci által előállított fénykép a torinoi lepel :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.10.16. 15:38:18

hát még a feljavított se túl jó. persze, tudom, hogy régi meg minden, de nagyon koncentrálni kell, hogy valamit is kinézzünk belőle.

Homoki Lázár 2013.10.16. 16:36:22

Mindig is úgy tanítottuk, hogy ez az első fotó.

J. László egy bolsevik (törölt) 2013.10.16. 17:27:21

Ez a Niepce nem volt magyar származású? Ha jól tudom, a haverja pulit tartott.

HgGina 2013.10.16. 20:01:28

Ezt még idézőjelben sem lehet litográfiának nevezni. A litográfia solenhofeni mészkővel készül - és csakis azzal -, és nyomtatási eljárás.
Ez itt egy fényképészeti termék, nem nyomdai. Ha nagyon jóindulatú vagyok, a cinklemez miatt esetleg cinkográfia lehetne a neve, de még az is erősen határeset, mert az sem egyezik ezzel az eljárással.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.16. 21:02:41

Nem lett rendesen bemérve a fény, ezért lett ilyen sötét.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2013.10.16. 21:22:53

és ez majdnem 200 éves.
vajon mi lesz 200 év múlva?

Don Quixote de la Ferko 2013.10.17. 05:52:21

Az izzólámpát is Edisonnak tulajdonítják, pedig jóval előtte adtak be róla szabadalmat. Ő csak tökéletesítette. Ez egy ilyen világ. Akinek jobb a reklámja, az marad fenn.
süti beállítások módosítása