K report

Telefon személyes szótárának karbantartása

2014. július 22. - klarky

Mobiltelefonok esetében az un. prediktív szövegbevitel igazán nem új dolog, ezt már olyan régi masinák is tudták, mint a klasszikus Nokia 3310/3330 –as páros csakhogy a legismertebbeket említsem.

A mai modern készülékek (melyek sokkal inkább számítógépek, mint távközlési eszközök) e tekintetben annyiban előrébb járnak korai őseikhez képest, hogy nemcsak abban segítenek, hogy a szűkös billentyűzet okozta írási sebességet megnöveljék, hanem abban is, hogy tanulni képesek, azaz megjegyeznek általuk korábban még nem ismert szavakat, azért, hogy legközelebb annak beírásával se kelljen pepecselni.

Ez az autocorrect nevű funkció egyszerre áldás és átok. Áldás, mert elég egyszer beírni pld., hogy Shakespeare és onnantól kezdve ennek betűzésével már nem kell foglalkoznunk ha oda kerül a sor, viszont átok is, mivel elég egyszer elrontani a beírást, máris az is fel lesz tüntetve a felkínált lehetőségek közt.

A funkció ezen képessége nem csak azért zavaró, mert a sorozatos próbálkozások révén számos elrontott változatot is feldob a rendszer, hanem azért is, mert néhány verzió után annyira összezavarja az embert a sok-sok tipp, hogy azok láttán még egy jó helyesíró is könnyen elbizonytalanodhat.

/Arról már ne is beszéljünk, hogy ez a csodás funkció képes megjegyezni minden szó ragozott és toldalékolt formáját is, amivel az idők során olyan szintű szóváltozattal ajándékoz meg a készülékünk, hogy ember legyen a talpán, aki jobbra/balra scrollozva nem vész el a rengeteg alternatíva közt./

Gyanítom, hogy a fejlesztők is érezték a probléma súlyát melynek orvoslására beépítették ugyan a rendszerbe a saját szótár szerkesztése funkciót, de valami fura ötlettől vezérelve ezt sikerült olyan ügyesen elrejteni (ICS –ről beszélek egy Xperia Sola esetében), hogy nekem közel két évembe és egy nagy adag véletlenbe került a titok feltárása.

Abban az esetben, ha az idők során összegyűlt szótárunkat szeretnénk átnézni, tartalmát kigyomlálni nyilván mindenki arra gondol, hogy ezt a beállítások közt tehetjük meg. Én is így cselekedtem, a menürendszerben a Beállítások -> Nyelv és bevitel -> Személyes szótár pontban viszont csak ezt láttam:

Screenshot_1.jpg

Jómagam számtalanszor végigjártam ezt az utat mindig sikertelenül (tudva azt, hogy nyilván az nem létezik, hogy nekem egy új szót sem jegyzett meg a rendszer), tovább kutakodtam. Már kezdtem azt hinni, hogy esetemben ez a dolog nem feature hanem bug, mígnem egyszer teljesen véletlenül rátaláltam a titokzatos helyre, ahol bőszen lehet mazsolázgatni a korábban megejtett elírások közt és akár a szótár is rendbe tehető. Ehhez a következőt csináld:

- lépj be bármely olyan funkcióba, ahol a billentyűzetre, mint beviteli eszközre szükséged lehet,

- nyomd meg a bal alsó sarokban lévő „12!?” gombot, ezzel numerikus felületre váltva,

Screenshot_2.jpg

- a váltás hatására a jobb alsó sarokban egy csavarhúzót és villáskulcsot mutató ikont fogsz találni,

Screenshot_3.jpg

- ha megnyomod, feljön egy Xperia billentyűzet nevű ablak, rajta Saját szavak menüponttal,

Screenshot_4.jpg

- kattints rá és láss csodát, ott lesz az összes eddig jól/rosszul bevitt szó, amit ezt követően nyugodtan szerkeszthetsz vagy akár törölhetsz is.

Lehet, hogy máshogy is el lehet ideáig jutni, de én ez idáig nem jöttem rá a módjára. Szerintem ez egy nagyon fontos, már-már nélkülözhetetlen szerkesztési lehetőség, kár volt ennyire elrejteni, de a lényeg, hogy megvan. Keress rá és szórd ki te is az idők során összegyűjtött számtalan elütést. Remélem segített a tippem!

A bejegyzés trackback címe:

https://kreport.blog.hu/api/trackback/id/tr636535163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tiber78 2015.08.29. 19:55:50

Nagy titokra derítettél fényt, hálás vagyok érte. Igaz, már úton van az új telefonom, de még utoljára rendbe tettem az xperiát.
süti beállítások módosítása