Ha most tudtad meg, hogy mégsem te vagy hivatalos ünnepi ebédre, hanem hozzád ugrana be a család valami finomságra, vagy csak egyszerűen azon töröd a fejed mivel kéne kicsit feldobni a karácsonyi asztalt ami az emelkedett hangulathoz is illik, sokba sem kerül és még gyorsan is megvan adnék egy tippet. A hozzávalók miatt is kár aggódni, semmi különleges nem kell hozzá, az összetevők akár a legközelebbi garázsboltból is beszerezhetők, szóval munkára fel.
Két főre a következőkkel számolj:
- 2 nagy, lédús alma
- fél/egy dl tejszín
- 4-5 szem szegfűszeg
- ízlés szerint őrölt fahéj
- cukor (csak ha nem lesz elég édes magától is a főzet)
- vanília rúd v. vanília aroma
- pár csepp citromlé
- narancs
Elkészítés:
Az almát alaposan megmossuk és kivágunk belőle 2 vékony cikket héjastól, melyet egyelőre félre teszünk, ebből lesz ugyanis a díszítés. A maradékot megpucoljuk és apró kockákra vágjuk, majd a tűzhelyre tesszük annyi vízzel ellepve, hogy a kis kockák épp úszkálni kezdjenek. A gyümölcsöt főzni kezdjük puhulásig, nem kell szétfőzni, hisz konyhagéppel úgyis pépesíteni fogjuk, így legalább a kedvező hatású összetevőkből is több marad meg benne.
Főzés során a léhez adjuk a szegfűszeget, megszórjuk őrölt fahéjjal, hozzáteszünk pár csepp citromlevet, ha szükségét érezzük a cukrot, miközben folyamatosan ellenőrizzük az almakockák állagát. Ezzel egy időben a léhez reszeljük egy fél narancs héját is (ezt semmiképp ne hagyjuk ki, mert a narancs aromája nagyot dob a művünkön). Ha megpuhult az alma az egészet átmerjük a konyhai aprítóba (ha van otthon botmixer az is jó) majd hozzáadjuk a tejszínt, a vaníliát és az egészet összeturmixoljuk míg kellemes állagú, krémes nem lesz. Ha aromát használunk elég itt beletenni, ha igazi vanília rudat akkor azt tegyük már a főzéskor, had jöjjön elő az íze és hassa át az egészet alaposan. Ezzel a levessel meg is volnánk, jöhet a díszítés.
Kis serpenyőben vajat és cukrot olvasztunk, melybe beletesszük a korábban félre tett almaszeleteket és kicsit meghervasztjuk/karamellizáljuk, majd ha kész a tányérba mért leves közepére úsztatjuk és friss narancs héját ráreszelve díszítjük.
Könnyű fogás, akár hidegen, akár melegen fogyasztható, de ha úgy adódik egy kis desszertként is megállja a helyét. Remekül illik a karácsony hangulatához, ráadásul a konyhát is finom almás-fahéjjal illattal tölthetjük meg készítés közben.
Jó étvágyat hozzá és kellemes ünnepeket!