K report

Tejszínes almakrém-leves

2014. december 23. - klarky

Ha most tudtad meg, hogy mégsem te vagy hivatalos ünnepi ebédre, hanem hozzád ugrana be a család valami finomságra, vagy csak egyszerűen azon töröd a fejed mivel kéne kicsit feldobni a karácsonyi asztalt ami az emelkedett hangulathoz is illik, sokba sem kerül és még gyorsan is megvan adnék egy tippet. A hozzávalók miatt is kár aggódni, semmi különleges nem kell hozzá, az összetevők akár a legközelebbi garázsboltból is beszerezhetők, szóval munkára fel.

Két főre a következőkkel számolj:

-          2 nagy, lédús alma

-          fél/egy dl tejszín

-          4-5 szem szegfűszeg

-          ízlés szerint őrölt fahéj

-          cukor (csak ha nem lesz elég édes magától is a főzet)

-          vanília rúd v. vanília aroma

-          pár csepp citromlé

-          narancs

Elkészítés:

Az almát alaposan megmossuk és kivágunk belőle 2 vékony cikket héjastól, melyet egyelőre félre teszünk, ebből lesz ugyanis a díszítés. A maradékot megpucoljuk és apró kockákra vágjuk, majd a tűzhelyre tesszük annyi vízzel ellepve, hogy a kis kockák épp úszkálni kezdjenek. A gyümölcsöt főzni kezdjük puhulásig, nem kell szétfőzni, hisz konyhagéppel úgyis pépesíteni fogjuk, így legalább a kedvező hatású összetevőkből is több marad meg benne.

Főzés során a léhez adjuk a szegfűszeget, megszórjuk őrölt fahéjjal, hozzáteszünk pár csepp citromlevet, ha szükségét érezzük a cukrot, miközben folyamatosan ellenőrizzük az almakockák állagát. Ezzel egy időben a léhez reszeljük egy fél narancs héját is (ezt semmiképp ne hagyjuk ki, mert a narancs aromája nagyot dob a művünkön). Ha megpuhult az alma az egészet átmerjük a konyhai aprítóba (ha van otthon botmixer az is jó) majd hozzáadjuk a tejszínt, a vaníliát és az egészet összeturmixoljuk míg kellemes állagú, krémes nem lesz. Ha aromát használunk elég itt beletenni, ha igazi vanília rudat akkor azt tegyük már a főzéskor, had jöjjön elő az íze és hassa át az egészet alaposan. Ezzel a levessel meg is volnánk, jöhet a díszítés.

Kis serpenyőben vajat és cukrot olvasztunk, melybe beletesszük a korábban félre tett almaszeleteket és kicsit meghervasztjuk/karamellizáljuk, majd ha kész a tányérba mért leves közepére úsztatjuk és friss narancs héját ráreszelve díszítjük.

Könnyű fogás, akár hidegen, akár melegen fogyasztható, de ha úgy adódik egy kis desszertként is megállja a helyét. Remekül illik a karácsony hangulatához, ráadásul a konyhát is finom almás-fahéjjal illattal tölthetjük meg készítés közben.

Jó étvágyat hozzá és kellemes ünnepeket!

dsc_0199_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://kreport.blog.hu/api/trackback/id/tr647006005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása