K report

Mit főzzek?

2016. március 27. - klarky

Balzsamecetes hagymalekvár sült csirkemellel

A következő receptötlet a bizonyíték arra, hogy nem kell Michelin csillagos séfnek lenni ahhoz, hogy ismerőseinket vagy magunkat meglepjük egy különleges fogással. Lássuk hát mit főzzünk, ha túl akarunk lépni a pizza, bolognai, random készkaják szentháromságán.

     Hozzávalók 2 személy részére:

  • balzsamecet
  • barnacukor
  • vaj
  • 2-3 nagy fej vöröshagyma
  • 1 nagyobb csirkemell
  • 2-3 nagyobb burgonya
  • fél húsleveskocka
  • só, bors, fűszerek ízlés szerint

     Elkészítés:

A hagymát pucoljuk meg és karikázzuk fel. Egy teflonos lábasban tegyük fel a tűzhelyre és a vajon dinszteljük lassú tűzön üvegesre. Ez kb. fél óra lesz, közben kevergessük és készítsük elő a csirkét.

A csirkemelleket vágjuk egyforma darabokra, ne klopfoljuk, maradjanak szép vastagok. Sózzuk, borsozzuk és tegyük félre.

Ha a hagyma megpárolódott tegyük hozzá a barnacukrot (én 4-5 kockacukornyit tettem) és karamellizáljuk meg. A tűz továbbra is maradjon lassú, majd ha már felolvadt a cukor és kezdi meghúzni a hagymát tegyük hozzá a balzsamecetet. Ettől nem csak szép színe, de utánozhatatlan íze is lesz a „szószunknak”. Kevergessük folyamatosan és ha már olyan szálas lekvár állagú vegyük le. Én tettem hozzá egy pici zöldfűszert is a pikantéria miatt, de ha valaki ezzel nem kíván élni el is hagyhatja.

Ha kész a lekvár szedjük ki a lábasból és anélkül, hogy elmosnánk vagy kitörölnénk hevítsünk benne egy kis olajat. Erre tegyük fel a befűszerezett csirkemell csíkokat sülni. Nem kell hirtelen sütni, vigyázzunk rá, hogy ki ne száradjanak. Még a húsok sülnek a fél húsleveses kockát oldjuk fel egy pohárnyi forró vízben, és ha már szép a csirke kezdjük el locsolgatni vele azokat.

Ez egyrészt még finomabbá teszi a húsunkat, az állagáról is gondoskodik, másrészt a folyamat végére finom pecsenyelevet is eredményez a lábas alján.

Zöld salátával és burgonyapürével tálaljuk.

Bátran próbálja ki mindenki a receptet, hisz csak az mondja, hogy nem tud főzni, aki meg sem próbálja. :-) Jó étvágyat!

hagymalekvar_csirke.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://kreport.blog.hu/api/trackback/id/tr858529638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása