K report

A Google már az utazásainkba is beleszólna

2011. május 13. - klarky

A Google minapi bejelentésének megfelelően újabb terülten próbál befurakodni az életünkbe, azaz úgy tűnik nem túlzás az az utópia, mely szerint a cég tényleg a fejébe vette, hogy mindent tudni akar rólunk. Az nem titok ugye, hogy levelezésünket diszkréten folyamatosan monitorozzák, okos villanyórákkal és az Androiddal rámennek lakásunk energiarendszerére, ott vannak a telefonjainkban, a számítógépünk böngészőjében, térképileg felderítették a komplett földgolyót felszínen és felszín alatt egyaránt (de még a csillagokat is), átfogó irodai programcsomagot adnak ingyen (az adatokat persze menthetjük a felhőbe, aha…) stb., figyelnek, fürkésznek nyilván csak azért, hogy célzottabban tudjanak reklámokkal megtalálni minket.

A legújabb ötletük szerint egy un. Google's Prediction API segítségével folyamatosan monitoroznák utazási szokásainkat, ezen adatokat távoli szervereken tárolnák és az autónk, mint közvetítő kapocs segítségével befolyásolnák utazási szokásainkat. Hogy ebben speciel a Google-nek mi a jó számomra még nem teljesen világos – az ugye kizárt, hogy emberbaráti szeretetből tegyék – de az ideológia máris ki van találva hozzá. Ha az autónk tudja, hogy hova akarunk menni, ismeri az utazási és vezetési szokásainkat (hisz előzőleg jól megosztottuk a Google-el, hogy munkába merre szoktunk menni, a gyereket hol rakjuk ki ha az oviba visszük és milyen gyakran megyünk vidékre a nagyihoz, ahol esetleg apu lába jobban ránehezedik a gázpedálra), akkor az azokra vonatkozó adatokat összevetve a közlekedési információkkal (merthogy ugye azt is ismerik, hisz a maps-en az Androidos telefonok nagyon pontos adatokat szolgáltatnak a dugókról, közlekedési információkról) az autónak tudnak javasolni olyan beállításokat, mellyel hatékonyabban érhetjük el úticélunkat, esetleg azt is megmondhatja, hol érdemes tankolnunk, kibírja-e a hibrid autónk elektromos rendszere a célig, egyszóval optimalizálná a kocsi beállításait a végcélnak megfelelően.
A fejlesztés – mely a Forddal közösen zajlik – meglehetősen kezdeti stádiumban van, de ismerve a srácok elszántságát nincs kétségem afelől, hogy hamarosan tényleg tudni fogják az autóink, hogy hova és milyen módon kell eljutniuk pusztán a múltbeli adatok és a mind pontosabban rendelkezésre álló valós idejű információk alapján.
Már csak egy nagy kérdés van. Valóban akarjuk-e azt, hogy távoli szerverek ismerjék és őrizzék arra vonatkozó adatainkat, hogy mikor merre jártunk és mi módon jutottunk el oda?
Kíváncsi vagyok. Azt hiszem ügyes marketinggel ezt is úgy fogják tálalni, hogy önként és dalolva fogjuk átadni ezen adatainkat is, aztán majd ne csodálkozzunk, ha az autónk „teljesen véletlenül” olyan benzinkút és/vagy gyorsétterem mellett akar majd elhaladni, ahol épp akciós valamely termék.
via: engadget

A bejegyzés trackback címe:

https://kreport.blog.hu/api/trackback/id/tr172900153

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nomad · http://szkaresz.blog.hu/ 2011.05.14. 05:10:05

Ez lesz Oxigénia :)
A jelen: A program nem képes útvonaltervet készíteni 9400 Sopron, Várkerület 19 és Ulánbátor, Mongólia között.
Szóval, ha akkor informatikába utaznak, akkor itt ragadtak volna mongol testvéreink, de legalább lenne kumisz. szkaresz.blogter.hu/465869/navigacios_nemzedekek
Üdv:)
süti beállítások módosítása