K report

London az olimpián túl

2012. augusztus 03. - klarky

A brit főváros, mint a világ egyik legszínesebb metropolisza a szürke hétköznapokon milliónyi látnivalót kínál a turisták számára. Természetesen most, hogy a helyszínen épp a XXX. nyári olimpiai játékok zajlanak, eme sportesemény  jelenti a legfőbb vonzerőt, de ez nem jelenti azt, hogy a városban tartózkodóknak reggeltől estig csupán csak az olimpiai parkban lehet tartalmasan eltölteni az időt. Aki megunta a szurkolást és épp valami másra vágyik, annak remek kísérő programokat is kínálnak a helyiek. Ezek közül egy igazán érdekesre hívnám fel a figyelmet, talán még nem késő beiktatni a programba, ha valaki épp kint tartózkodik.

Egy belvárosi, teljesen jellegtelen parkolóház ugyanis igazi kincsesbányává változott a napokban, ahol a modern művészet, a popkultúra és a technika szerelmesei számára egyaránt lélegzetelállító műremekeket vonultatnak fel.

Talán senki nem gondolná, hogy egy szürke betontömb belseje a műfaj legdrágább műremekeit őrzi, ugyanis egy kísérőrendezvény keretén belül olyan művészek alkotásait tekintheti meg az érdeklődő itt, mint Andy Warhol, David Hockney és Roy Lichtenstein.

A BMW elhozta ide az un. art cars kollekcióját azon célból, hogy az arra fogékonyak eme szürreális helyszínen csorgathassák nyálukat a ritkaságszámba menő négykerekűekre, ráadásul teljesen ingyen. (Ha arra gondolok, hogy réges-régen az olimpiákon művészeti versenyek is voltak az ötlet teljesen helytálló.)

A kiállítás központi darabja egy Andy Warhol által megfestett (amúgy is igen ritka) M1-es BMW, ami 1979-ben megjárta a 24 órás Le Mans-i megbízhatósági versenyt is, ráadásul csoportjában a második lett és összesítésben is megszerezte a 6-ik helyet. Külső szemlélő számára a „mű” meglehetősen összecsapottnak tűnhet, és nem is téved sokat az, aki erre gondol, hisz a mester mindössze 23 percet töltött a legendás autó megfestésével. Szép, nem szép (ízlésről vitatkozni felesleges), de az tény, hogy ez a most világ egyik legértékesebb autója.

bmw_m1_andy_warhol.jpg

A kusza vonalak és foltok mögött természetesen megvan az ideológia is, de a művészetet nem kell mindig megfejteni, néha elég arra ráérezni, vagy csak egyszerűen rácsodálkozni.

(a cikk a tovább után folytatódik)

A kiállításon számos különös, más-más művész által kreált jármű lelhető fel, akit érdekel, augusztus 14-ig megtekintheti a nem mindennapi tárlatot. (helyszín: London, Shoreditch, Great Eastern Street) Ha ott lennék, ki nem hagynám.

Még néhány kép kedvcsinálóúl:

bmw_30csl_alexander_calder.jpg

1975 BMW 3.0CSL by Alexander Calder

bmw_635csi_robert_rauschenberg.jpg

1986 BMW 635CSi by Robert Rauschenberg

bmw_850csi_david_hockney.jpg

1995 BMW 850CSi by David Hockney

bmw_30csl_frank_stella.jpg

1976 BMW 3.0CSL by Frank Stella

bmw_m3_gt2_jeff_koons.jpg

2010 BMW M3 GT2 by Jeff Koons

bmw_z1_a_r_penck.jpg

1991 BMW Z1 by A.R. Penck

Hogy is szól a mondás? „Aki Londont unja, az életet unja.” Igaz lehet.

Forrás és további képek: Daily Mail Online

A bejegyzés trackback címe:

https://kreport.blog.hu/api/trackback/id/tr994694746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása