K report

Szolgáljanak (de tényleg)

2014. november 16. - klarky

A napokban zajlik a ’Látni és látszani’ kampány az ország útjain, kijelölt szervizeiben és optikusainál, aminek lényege, hogy ingyenesen ellenőrzik a járművek világítórendszerét illetve az akcióban résztvevő optikusoknál ingyenes látásvizsgálaton lehet részt venni.

Ezzel egy időben a rendőrség bejelentette, hogy több mint egy hónapon keresztül fokozottan fogja ellenőrizni a közlekedők látását és láthatóságát, azaz rendben vannak-e a fények és hogy a szemüvegekkel, kontaktlencsékkel is minden okés-e.

Jómagam az optikust már letudtam, az autószervizt kinéztem (oda a jövő héten megyek) és mivel az ellenőrzés fókuszába nem csak az autók, hanem a bringák is beletartoznak vettem szép új lámpakészletet is. (Eddig is volt, de az első, fehér fényforrás beadta a kulcsot így mindenképp be kellett ruháznom egy újba, csak most legalább aktuális is a dolog, így a jogkövető állampolgár dicsfényébe is burkolózhatok pénztárcám sérelmére a láthatósági kritériumoknak való megfelelés okából kifolyólag. / Remélem ez így eléggé hivatalosan hangzik. :-) / )

A kerékpárosok ellenőrzése mellesleg egész nyáron téma volt a médiában, több helyen panaszkodtak rá, hogy elégtelen felszerelés miatt csak úgy repkedtek az 5 -50 ezer forintos csekkek (egyébként a híradások szerint most is ezek a tételek érvényesek, úgyhogy csak körültekintően).

Ennek kapcsán jutott eszembe a következő dolog. Mikor vettem a lámpát jöttem rá, hogy – eltekintve persze néhány neves gyártó már-már szélsőségesen nevetséges árazású termékén – igazából egy bringa felszerelése tényleg inkább lustaság, nemtörődömség miatt hiúsulhat meg mintsem anyagi okokból, tekintve, hogy egy jól használható lámpa szett bagatell összegekből is beszerezhető, úgyhogy azt kell mondjam, ha emiatt megsarcol a rendőr bácsi szerintem az „elkövetőnek” szava sem lehet.

A képen látható készletet 1290 forintért újítottam a minap, ugyanez egy ezressel többért már elemmel feltöltve is elérhető volt. És itt jön az ötletem. Jól látszik, hogy egy ilyen beruházás egyszerűen nem tétel, nagyobb volumenben beszerezve szerintem a feléből is kijönne a dolog.

led kerékpár lámpa.jpg

Mi lenne, ha az ellenőrzés úgy folytatódna, hogy amely biciklistának nincs kielégítő fényforrása azt büntesse meg a szerv (halkan jegyzem meg jogosan, hisz ködös alkonyatban út szélén dülöngélni kivilágítatlan bringával az maga a nomináltság a Darwin díjra) de egyúttal nyújtsanak is át egy ilyen lámpát az érintetnek amit ott helyben fel is szerelhetnének. Tekintettel arra, hogy ehhez szerszám sem kell és kb. 27 mp alatt elvégezhető a művelet mindenki boldogan távozhatna. A bringás ki lesz világítva és a költségvetés is megkapja ami jár neki. Az 5 – 50 ezer forintos bírságba azt hiszem ez beleférne és valóban úgy lehetne érezni, hogy a cél nem az állampolgár lehúzása, hanem annak elősegítése, hogy minél több közlekedőt védjünk meg az értelmetlen balesettől.

Így talán további értelemmel tölthetnénk meg a Szolgálunk és Védünk! szlogent. Mert ez valóban az lenne: szolgálat.

Na, talán majd jövőre.

A bejegyzés trackback címe:

https://kreport.blog.hu/api/trackback/id/tr796905023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása