K report

A képarányról

2010. február 20. - klarky

Mint a technika iránt rendkívüli elkötelezettséggel bíró, és, hogy úgy mondjam bizonyos esetekben early adopter ember elég korán (kb. 15 éve) már olyan – akkor még CRT – tévét vettem, ami ismerte az épphogy ébredező DVD szabvány 16:9-es képarányát. Ez egy 4:3-as tv volt, az alternatív méretet egy gomb segítségével lehetett kiválasztani. Természetesen akkor még csak álmodoztam arról, hogy valaha olyan műsorforrásom lesz, ami tudja ezt a jellemzőt (jóval később is egy DAV-S 300-as Sony kompakt házimozi rendszer 180.000 forint volt) és mire beköltözött a nappaliba a home cinema meglett e tv utódja is.

 
Az első LCD tv-t, ami már alapbeállításként kezelte a 16:9-et kb. 2-3 éve vettem és elsőre elég fura érzés volt nézni rajta az összenyomott képet. Mindig abban reménykedtem, hogy hamarosan mind a televíziós csatornák, mind a filmgyártók eljutnak oda, hogy örökre elfelejthetem a fekete sávokat és a hatalmas, széles tévémen teljes valójában élvezhetem a torzításmentes képet.
 
Lássuk, hol tart most ez a folyamat, megoldotta-e már az emberiség a fekete sávok problémáját?
 
A napokban olvastam egy hírt, mely szerint a Magyar Televízió elsőként tér át a 16:9-es képarányra, ráadásul az automatikus átkapcsolást biztosító jelet is küldeni fogja. Ez adta az apropót, hogy a csatornákon szörfölgetve áttekintsem, milyen formában küldik a szem rágógumiját az egyes adók.
 

Alapesetben nyílván a sugárzás még zömmel hagyományos módon történik, azaz jön a 4:3-as jel, amit a tv szépen széthúz a széles, 16:9-es képre így:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezt az ember vagy megszokja, vagy manuálisan elkezdi állítgatni a készüléket és választ két alternatíva közül. Az egyik lehetőség, hogy a képet kinagyítja ezzel elérve azt, hogy a torzítás megszűnik ugyan, de a kép egy része levágásra fog kerülni, azaz az információ egy része elvész:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jól látszik, hogy a csatorna ID és a korhatár-karika elcsúszott a sarkokban.

A másik lehetőség, hogy átállítja a képet 4:3-ra, amivel az arányok rendeződnek ugyan, de a képen fekete sávok fognak megjelenni:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az arányok jók, csak az a fránya fekete sáv ne lenne.

Ritkaságszámba megy egyelőre, de vannak csatornák, amik már default-ból 16:9-re rendezett képpel érkeznek, jön velük a kapcsoló jel is, azaz ha ide kapcsolunk azt vesszük észre, hogy helyreáll a rend, normálisan nézhető a kép. Nálam ilyen a DW és néha a Duna Autonómia. Érdekes, hogy van, amikor az ATV már HD-ben ad, van amikor át is áll magától az arány de van amikor nem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deutsche Welle - minden stimmel ráadásul automatikusan.

Lássuk mi a helyzet az MTV-vel. A fenti hír bejelentését követően az M1 valóban 16:9-es lett (ez az olimpia miatt direkt jól jön), ugyanakkor a kapcsolójel valahogy nem működik, nálam sosem áll át az arány önmagától.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Automata beállítással ilyen az M1.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Manuálisan átállítva beáll a rend.

Ezzel egy időben viszont az M2-n valami furcsaság történt. Ott ugyanis a kép számomra ismeretlen arányra torzult, a tv-t akárhogy is állítgatom, az adás sehogy sem fér el a kijelzőn. Nem tudom, hogy ez a szolgáltatóm hibája-e, vagy ennyire rosszul küldik a képet, minden esetre ez így nem jó. Figyeljük a csatorna jelét!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Automata beállítás, az azonosító sehol.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Közeledik, de még nem jó.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Semmi sem stimmel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4:3 - nem lett jobb az eredmény.

 

Ami a DVD filmeket illeti számomra itt a legnagyobb a csalódás. „Millió” film megtekintése után kijelenthetem, hogy egy kezemen meg tudom számolni hány olyat láttam, ami kihasználja a szélesvászon előnyeit és mindenféle fekete sáv nélkül, eredeti arányban kitölti a rendelkezésre álló felületet. Őszintén szólva jómagam nem értem ennek mi az oka, elvileg minden adott, jól van összekötve, beállítva, mégsem megy, nem tudom hol lehet a bibi.
 

Fentieket áttekintve azt kell, hogy mondjam, egyelőre ebben a 16:9-es őrületben nem látom a potenciált. Ma már viszonylag elérhető árúak az ilyen megjelenítők, penetrációjuk rég meghaladta azt a kritikus szintet, ami garantálhatná, hogy érdemes az ilyen képarányú műsorok sugárzására figyelmet fordítani, de valahogy nem nagyon akar ez beindulni. Remélem hamarosan tömegesen terjednek el a jó képarányú sugárzások követve az M1 mintáját, mert ha nem, akkor még sokáig nézhetjük az ellipszis alakú köröket és az egész nagy hajcihő, tömeges tv csere nem ér semmit.

A bejegyzés trackback címe:

https://kreport.blog.hu/api/trackback/id/tr431777094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása