K report

20 éves az SMS

2012. december 03. - klarky

Wikipedia: „The first SMS message  was sent over the Vodafone GSM network in the United Kingdom on 3 December 1992, from Neil Papworth of Sema Group (now Mavenir Systems) using a personal computer to Richard Jarvis of Vodafone using an Orbitel 901 handset. The text of the message was "Merry Christmas."

Napra pontosan 20 év telt el a kezdetek óta és még ma is, a mobilnet korában az egyik – ha nem a – legnépszerűbb szolgáltatása a mobilszolgáltatóknak a rövid szöveges üzenet. Hihetetlen, de az akkori időkben még nem volt a korai készülékek alapértelmezett szolgáltatása az üzenetküldés.

A Nokia volt az első gyártó, amely 1993-ra az összes piacon lévő készülékén elérhetővé tette ezt a funkciót.

Kezdetben a lehetőség nem túlzottan hozta lázba az ügyfeleket, – olyan korlátozás is élt például, hogy csak azonos hálózaton belül lévő ügyfelek küldözgethettek egymásnak üzeneteket – így a statisztikák szerint egy előfizető havonta mindössze 0,4 SMS-t küldött átlagosan (ekkor 1995-öt írtunk). Miután a szolgáltatás világszerte egyre népszerűbbé vált ez a szám drasztikusan megemelkedett, ami gyümölcsöző üzletágat és hatalmas bevételi forrást jelent a mobilcégeknek. 2010-ben már 6,1 trillió SMS került elküldésre világszerte, ami másodpercenként 193.000 üzenetet jelent. Döbbenetes szám.

Emlékszem, amikor megvettem első telefonomat az előfizetéshez még nem is járt az SMS küldési lehetőség. 200 FT –ot kellett fizetnem az akkori Westel 900 –nak havonta, hogy aktiválják a szolgáltatást.

De rég is volt… Talán igaz sem volt.

A bejegyzés trackback címe:

https://kreport.blog.hu/api/trackback/id/tr544944308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása