K report

Okosóra ahonnan nem vártuk: Nissan Nismo Smartwatch

2013. szeptember 12. - klarky

Tudja a fene, hogy mi okból, de az utóbbi időben a tech- és kütyüvilág valamiért okosóra lázban ég. A Samsung, a Sony és a Qualcomm épp a napokban mutatta be a saját megoldását, számos más, kisebb gyártó is régóta demózza ötletét (vagy épp pénzt kalapol hozzá), és miközben a hónapok óta a szóbeszédben keringő Apple óra valahogy sehogy nem akar megérkezni olyan helyről jött bejelentés, ahonnan igazán nem vártuk.

A Nissan ugyanis kitalálta, hogy egy hightech órával lép piacra, mely dedikáltan a Nissan Nismo – mely cég a japán gyártó hivatalos, házi, gyári tuning műhelye – tulajoknak fog kedvezni és speciálisan számukra tervezett annak érdekében, hogy sofőr és autó még inkább egy egységet alkothasson.

nissan_nismo_smartwatch_1.jpg

A Nissan Nismo Smartwatch az első okosóra, mely valós idejű, biometrikus adatokkal látja el az autó vezetőjét, miközben a kocsi állapotáról is adatokat szolgáltat, azaz egy valódi kis hordható számítógépet kap a tulaj.

Az időmérő prototípusának hivatalos leleplezésére a most futó Frankfurti Autószalonon került sor mellyel a japán gyártó új területre merészkedik. De mit is tud az óra?

  • folyamatosan monitorozza az autó teljesítményadatait, üzemanyag-fogyasztását, átlagsebességét, ezzel elérhetővé teszi az autó telemetriai adatait, miközben a vezetője a pályán hajkurássza Nismo-ját,
  • menet közben méri a sofőr szívverését, mely adatok később pc-n összevethetők a pályabeli információkkal, azaz jól látható mely fázisban dolgozott emberünkben az adrenalin,
  • méri a köridőket és azok összevethetővé válnak a korábbi menetek statisztikáival,
  • az adatok szolgáltatásához az autó fedélzeti számítógépe Bluetooth –on keresztül kapcsolódik egy okostelefonon futó alkalmazáshoz, mely megosztja azt az órával és
  • mely a Nissantól érkező, személyre szabott üzenetek átadására is képes.

Gareth Dunsmore a Nissan Europe marketing kommunikációs vezetője elmondta, hogy az un. „viselhető/hordható” technológiai lesz a következő nagy dobás a kütyü- és techpiacon és a Nissan előnnyel indulva szeretné ebből az innovatív technológiából kivenni a részét oly módon, hogy az szorosan kapcsolódjon és összeforrhasson a cég nevével.

nissan_nismo_smartwatch_2.jpg

A doboz állítólag szétdriftelt autógumiból készül

A cél, hogy a Nissan birtokában lévő legfrissebb adatok átadásával a pályákon folyamatosan fejleszthessék a sofőrök teljesítményét, ezáltal még nagyszerűbb vezetési élményekhez juttathassák a Nissan Nismo tulajdonosokat.

Az óra természetesen az adatok rögzítésén túl azok megosztására is képes valamennyi fontosabb közösségi felületen. A gyártó azt szeretné, ha ezzel az órával autó és sofőrjének kapcsolata egy új szintre lépne.

A Nissan képviselője szerint a jövőbeli alkalmazások tárháza szinte végtelen, ami köszönhető annak, hogy a jövőben a fedélzeti internet szinte alapfelszerelés lesz minden gépkocsiban. Az ember és az autó ilyetén kapcsolata révén lehetővé válhat pld., hogy mielőtt elindulnánk, egy hűvös reggelen az óra segítségével előre bekapcsolhassuk a fűtést, de akkor sincs baj, ha az elegáns étterem előtt lehúzott tetővel hagyott kabriónk épp ázni kezdene az időjárásnak hála, hisz csak egy parancs az órán át és a tető máris felhúzható. A Nissan Leaf elektromos modell funkciói közül már ma is számos elérhető mobiltelefonon keresztül, a következő lépés az lesz, hogy ezen interaktív megoldások az órába költözzenek ill. azok az órán keresztül is működtethetők legyenek.

Jelen óra tehát az első gadget ami a Nismo Labs –ből kikerült, mely intézet a Nissan versenyautók és azok vezetőinek adatait gyűjti és értékeli.

A mérnökök a fejlesztéssel nem állnak le a jövőben újabb és újabb adatok gyűjtését és elemzését tervezik (pld. agyhullámok, EKG és EEG) melyek célja – a fentiekben bemutatott pályán történő vezetési élmények fokozásán túl – a biztonság növelése, hisz lehetővé válik majd a fáradtság, a koncentrációképesség, de akár a sofőr hidratáltsági szintjének a monitorozása is.

A Nissan Nismo Smartwatch 3 színben, kb. 1 hétre elegendő akkumulátor-kapacitással és – némiképp meglepő módon– érintőképernyő nélkül kerül a piacra. És hogy hogy működik a gyakorlatban? Az alábbi video ezt szemlélteti:

Az ötlet nem rossz, meglátjuk mi sül ki belőle. Egyenlőre ott tartunk, hogy ezen eszköz nem más, mint egy amúgy is drága játék kiegészítője (telefonálni, SMS -ezni nem is lehet vele és ez nem is cél), így messze vagyunk még attól, hogy egy kis Micra is ilyen „órán” keresztül kommunikáljon tulajdonosával. Vagy lehet, hogy mégsem?

A bejegyzés trackback címe:

https://kreport.blog.hu/api/trackback/id/tr995509363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása