Balzsamecetes hagymalekvár sült csirkemellel
A következő receptötlet a bizonyíték arra, hogy nem kell Michelin csillagos séfnek lenni ahhoz, hogy ismerőseinket vagy magunkat meglepjük egy különleges fogással. Lássuk hát mit főzzünk, ha túl akarunk lépni a pizza, bolognai, random készkaják szentháromságán.
Hozzávalók 2 személy részére:
- balzsamecet
- barnacukor
- vaj
- 2-3 nagy fej vöröshagyma
- 1 nagyobb csirkemell
- 2-3 nagyobb burgonya
- fél húsleveskocka
- só, bors, fűszerek ízlés szerint
Elkészítés:
A hagymát pucoljuk meg és karikázzuk fel. Egy teflonos lábasban tegyük fel a tűzhelyre és a vajon dinszteljük lassú tűzön üvegesre. Ez kb. fél óra lesz, közben kevergessük és készítsük elő a csirkét.
A csirkemelleket vágjuk egyforma darabokra, ne klopfoljuk, maradjanak szép vastagok. Sózzuk, borsozzuk és tegyük félre.
Ha a hagyma megpárolódott tegyük hozzá a barnacukrot (én 4-5 kockacukornyit tettem) és karamellizáljuk meg. A tűz továbbra is maradjon lassú, majd ha már felolvadt a cukor és kezdi meghúzni a hagymát tegyük hozzá a balzsamecetet. Ettől nem csak szép színe, de utánozhatatlan íze is lesz a „szószunknak”. Kevergessük folyamatosan és ha már olyan szálas lekvár állagú vegyük le. Én tettem hozzá egy pici zöldfűszert is a pikantéria miatt, de ha valaki ezzel nem kíván élni el is hagyhatja.
Ha kész a lekvár szedjük ki a lábasból és anélkül, hogy elmosnánk vagy kitörölnénk hevítsünk benne egy kis olajat. Erre tegyük fel a befűszerezett csirkemell csíkokat sülni. Nem kell hirtelen sütni, vigyázzunk rá, hogy ki ne száradjanak. Még a húsok sülnek a fél húsleveses kockát oldjuk fel egy pohárnyi forró vízben, és ha már szép a csirke kezdjük el locsolgatni vele azokat.
Ez egyrészt még finomabbá teszi a húsunkat, az állagáról is gondoskodik, másrészt a folyamat végére finom pecsenyelevet is eredményez a lábas alján.
Zöld salátával és burgonyapürével tálaljuk.
Bátran próbálja ki mindenki a receptet, hisz csak az mondja, hogy nem tud főzni, aki meg sem próbálja. :-) Jó étvágyat!