K report

Kínai, pirított tésztás csirke

2010. április 26. - klarky

Főzős poszt már régen volt, úgyhogy következzék most egy ilyen.

A kínai kajával ez idáig úgy voltam, hogy azt idehaza porból, vagy üvegből, előre elkészítve tudtam csak elképzelni. Néhány héttel ezelőtt azonban az egyik cimborám mutatott egy receptet, amivel játszi könnyedséggel elkészítheti az ember ezt a finomságot, ráadásul ily módon csak természetes, friss alapanyagok kerülnek az ételbe, és nem kell konzervkoszton senyvednünk.
 
Amire elsődlegesen szükségünk lesz – persze az alapanyagokon kívül – az egy jó nagy wok. E nélkül is meg lehet csinálni, de ehhez az ételhez ez dukál, hangulatában is ez illik hozzá.
 
Szóval a gázra felrakjuk a wok-ot, amiben pici olajon megpirítjuk a felkockázott csirkemellet. Étvágytól függ a mennyisége, szerintem egy nagyobb darab két embernek elég. Ha kész a pirítás, a húshoz hozzáadunk keleti zöldségkeveréket, amit bármelyik hiperben lehet kapni mirelit formában. Azért javaslom ezt a megoldást, mert ha magunk válogatnánk össze kis mennyiségeket nem nagyon tudnánk beszerezni, bár ha valaki emberes adagot készít, vagy maga fagyasztja le utána a felesleget, akkor ám legyen.
Tehát a húsra rá a zöldség, amit én kiegészítettem még felkarikázott répával, zúzott fokhagymával, és nagyon durva, nagy kockára vágott vöröshagymával. Mennyiségeket nem írnék, mert ez abszolute ízlés dolga, ha valaki nagy répás tegyen bele többet, ha nem szereti ki is hagyhatja, ezzel elrontani nem tudjuk az ételt.
 
Fontos, hogy a zöldségek párolására ne fecséreljünk sok időt, hisz az a jó, ha ropogós marad, nem szabad nagyon puhára párolni.
 
Miközben ezt a lépést csináljuk tegyünk fel spagettit főni. Itt a szokásos 10-12 dkg mennyiséggel számolhatunk per fő. Ha kész a tészta (ezt se főzzük szét) csepegtessük le, majd nagy lendülettel borítsuk a wokba, a már lesült/lepárolt alapanyagokra. Keverjük kicsit össze, majd elő a szójaszósz, amivel öntsük nyakon az egészet. Minimum egyharmad üveget öntsünk rá, de mehet a fele is, majd a színén látjuk, hogy kb. mennyi kell.
 
Ezt az egyveleget pirítsuk egy picit, közben forgassuk össze jó alaposan az összetevőket. Ha valaki szereti a csípőset, egy jó nagy kanál Erős Pistával vágjuk nyakon az egészet és ha úgy ítéljük meg, hogy összeállt a kép vegyük le a gázról.
 
Ezzel kész is vagyunk a keleti finomsággal. Remélem mindenkinek feltűnt, hogy semmilyen fűszert (a szójaszószon kívül) nem használtunk fel. Ennek oka az, hogy nem is kell, itt tényleg csak az összetevők, a zöldségek zamata adja meg az ízvilágot.
 
Érdemes kipróbálni, teljesen kezdő szakácsok is garantáltan sikerélményhez fognak jutni.

A bejegyzés trackback címe:

https://kreport.blog.hu/api/trackback/id/tr551954247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása