K report

Breaking: tejből van a kefir!

2011. január 03. - klarky

Azt tudjuk ugye, hogy fejlett fogyasztói társadalmakban gyártók és forgalmazók ügyvédek garmadájával veszi körül magát azon célból, hogy az esetleges fogyasztói panaszoknak elejét vegyék, ha meg már beütött a ménkű magyarázzák a bizonyítványt.

Számtalan vélt, vagy valós (városi) legenda kering arról, hogy egyeseknek nem mondták, hogy kiscicát nem szárítunk mikróban, kisgyereket nem mosunk mosógépben, lakóautóban nem megyünk hátra vezetés közben így jól be is perelték a gyártót és gondolom a McDonald’s sem véletlenül írja rá a kávéjára, ill. almás táskájára, hogy vigyázz forró…
 
Én ezt mind-mind értem, sosem lehet ugye tudni ki, miért pereli be a céget, de amit most láttam, attól leesett az állam. Egy Tesco-s kefir kanalazása közben (ami amúgy finom volt) azt olvastam a dobozon, hogy annak összetevője pasztőrözött tej és kefirkultúra (eddig ok), majd rögtön alatta az olvasható, hogy allergén összetevőként az bizony tejet tartalmaz. Azért őrület, nem?
 
Kefir tejből és még mindez megfejelve azzal, hogy az a tej akár allergén hatásokat is kiválthat arra érzékeny egyénekből. Hát nem azért, de szerintem aki tudja, hogy tejallergiája van, az 1000%, hogy azt is tudja, hogy a kefir tejből készül. Amúgy miből lehet még kefirt csinálni?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
És legközelebb mi jön? Ráírják a labdára, hogy vigyázz pattog?!

 

 

 

 

 

 

 

  

A bejegyzés trackback címe:

https://kreport.blog.hu/api/trackback/id/tr642558213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eFi · http://fns.csokolade.hu 2011.01.04. 06:18:35

A Magyar Élelmiszertörvény kötelezi az élelmiszergyártókat, hogy a csomagoláson minden allergénként ismert alapanyagot külön fel kell, hogy soroljanak. A tej a laktózérzényeknek pont allergén, a termék nevéből (kefír) pedig nem derül ki, hogy az tejből készült - ilyen egyszerű :)

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2011.01.04. 20:38:19

@eFi: Ez valóban igaz lehet, nem is vitatom. Itt ami feltűnt az az, h egy allergiás ember jobban tudja már az összetevőket, mint egy belgyógyász (van ilyen ismerősöm, tapasztalatból beszélek). Az ilyen ember kizárt, h ne tudná, kefirt lehet-e ennie.

Egyébként ma direkt megnéztem a boltban a kefireket. A spar henger alakú dobozos kefirjén nemhogy az allergén anyag, de az összetevő sincs feltüntetve. (A hasáb alakú dobozoson fel van.)

Amúgy miből lehet még kefirt csinálni, ha nem tejből? 8-)))

(Továbbra is azt mondom, h ez itt túlzott elővigyázatosság. Jó, hogy nem írták rá - biztos ami biztos alapon- hogy tojást és mogyorót is felhasználó üzemben készült. Akkor tuti, h egy allergiás sem merné megvenni. 8-) )

KZsuzsa · http://deepindata.com 2011.01.04. 21:27:07

ahogy efi is írta, tökmindegy, hogy a termékről visít, hogy miből van: rá kell írni a dobozra. Mint ahogy a mogyorós csokira is ráírják, hogy mogyorót tartalmaz stb stb.
És van olyan szigorú ételallergia diéta, amikor az ember azokból a termékekből sem fogyaszthat, amire az van írva, hogy nyomokban tartalmazhat. Viszont olyat ehet, amire az van, hogy olyat felhasználó üzemben készült.

egyébként meg ha a tejüzemekben szoknának tojást meg mogyorót is feldolgozni, akkor bizony azt is rá kéne írni, hogy ilyen üzemben készült :)

eFi · http://fns.csokolade.hu 2011.01.05. 05:13:12

Ha egy allergént nem tüntet fel a gyártó ésa hatóság/magánember/bárki beleköt, annak súlyos anyagi következményei vannak - egész egyszerűen ezért szerepelt a dobozon a tej.

2011.11.26. 21:09:38

Az a baj, hogy nagy az Isten állatkertje és lebontották a kerítést.

Ebből kifolyólag minden elővigyázatosságra szükség van ma már.

(UI.: tetszik a blogod, csak így tovább!)
süti beállítások módosítása