K report

A versenypályáról jelentjük

2011. augusztus 16. - klarky

Ha a LEGO cég termékpalettáját, illetve korszakait vizsgáljuk alapvetően két dolog van, ami érdekel. Az egyik a 80-as évek elejétől a 90-es évek első harmadáig tartó időszak klasszikus town készletei, a másik a mai kor technic szettjei. Érdekes, hogy míg  a town vonalból inkább a régi játékok jönnek be (az újakkal abszolute nem tudok mit kezdeni, igazából nem is értem őket) addig a technicből csak a mostaniak, azaz a max. olyan 3-4 éves dobozok jöhetnek szóba. Az előzőre talán az a magyarázat, hogy a jelzett időszakban voltam magam is gyerek és ilyeneket kaptam szüleimtől (azért az milyen már, hogy a legdurvább szocializmusban, itt lehetett kapni LEGO-t, Matchboxot, kólát… na de politika off), az újabbakban pedig a mai technic készletek elképesztő műszaki tartalma az, ami magával ragad.

Tekintve, hogy a régi darabok már csak használtan beszerezhetőek gyakran nézegetem a vatera nagyszerű választékát. Még ha tudom is, hogy nem adok 5-10-20 ezer forintot régi játékokért nézelődni igazán jó szórakozás, eljátszani a gondolattal, hogy mi lenne ha…

 

Egy ilyen alkalommal teljesen véletlenül akadt meg a szemem egy kamionon, ami őszintén szólva teljesen ismeretlen volt számomra, így gyorsan utána is olvastam. Tetszett a készlet, nagyon jó áron kínálták, így egy éjszaka gondolkodás után lenyomtam.

 

 

Volt az eladónak több játéka is, de a többire ügyet sem vetettem, átsiklottam felettük. Kapcsolatfelvétel után kiderült, hogy nem kell a postáért fizetnem, mert működik a személyes átvétel, így rábeszélt az eladó, hogy fussam át még egyszer a kínálatát hátha megakad a szemem még valamin.

 

Már az első alkalommal feltűnt, hogy van egy másik versenykamion is a portéka között, de az igazat megvallva annyira nem tetszett, így skippeltem a dolgot, de gondoltam, ha már így alakult a dolog megnézem közelebbről, hogy mi is az, hagy legyen versenyzőtársa is a Diesel Daredevil-nek. Rákerestem a LEGO bibliában a modellre… és döbb…

 

Kiderült ugyanis, hogy ez a 1991-es (ez itt a modell száma, nem évjárat) Racing Pick-Up Truck egy US ONLY játék, azaz csak az USA-ban volt elérhető, ráadásul ott sem önmagában, hanem egy 3-as szett részeként. Na, több se kellett nekem, azonnal rácsaptam és berendeltem azt is.

 

Annyira hírtelen ment minden, hogy rá se kérdeztem, hogy milyen állapotban vannak, megvan-e minden alkatrész, van-e színcsere, stb. de úgy voltam vele ennyit megér a dolog.

 

Két nap telt el mire kezemben tudtam őket, így megmutatom a nagyközönségnek a legfrissebb szerzeményeimet. A 6669-es Diesel Daredevil karc és kopásmentes, rágásnyom nincs rajta, nagyon pöpec kis verda. Egy színcsere van benne, a három kis szűrőrács szürke helyett fehér, de ettől még nagyon jól néz ki. A készlet különlegessége a hatalmas kipufogó (ha nem lennék lusta utána néznék, hogy szerepelt-e ez az alkatrész más készletben is) és az állítható hatalmas szárny.

 

Aki elsőként megmondja, hogy miből van a fehér kipufogója nyer egy vasúti vágánytengelyt :-)

 

A másik gép kicsit viseltesebb állapotban van, de bőven kárpótol ezért a készlet eredete és a minden idők legjobb csillagos bukósisakja.

 

Figyeld a kék bukót, hát nem zseniális?

 

Nem vagyok annyira otthon a kamion sportban, de a két járgány alapján is jól látható, hogy más ligában fociznak, azaz itt is lehetnek külön szakosztályok. Az egyik egy túldíszített, csőrös rettenet, szinte magam előtt látom, ahogy a gázra lépve felordít a V-motor és hatalmas fekete füstbe burkolózik minden, míg a másik egy lecsupaszított (elöl pl. matt lámpák vannak csak) spéci versenyjárgány középre helyezett erőgéppel, kiemelt hátsó résszel, csillagos orr és farok résszel nyilván az amerikai igényeknek megfelelve.

 

Rettentő versenytechnika

 

Itt egy elem színcserés, (szürke helyett fehér), de nem is látszik, szóval majdnem, hogy mindegy. (persze nem, de ez van)

 

Technikailag nem méltatnám a szetteket, adatokkal sem fárasztanék senkit, hisz itt most nem is ez a lényeg. A végigjátszást bízzuk a szakblogra, most csak arra gondoltam, megmutatom, milyen érdekes dolgokra lehet némi kutakodással bukkanni a neten.

 

Kolléga, a 4-es kanyarnál beengedhetett volna, gyorsabb voltam!

 

Persze játszani én már nem fogok ezekkel – pedig a fekete kamion több irányba állítható szárnya toló lapos járgány átépítésért kiállt – de a gyűjteményem féltve őrzött darabjai lesznek, ebben biztos vagyok. Ha kibírtak már 20 évet máshol, 20-at nálam is ellesznek a többiek közt. Akkor aztán meglátjuk, hogy lesz-e még egyáltalán LEGO, Matchbox vagy kóla minálunk. Ha véletlenül úgy hozza a sors, hogy nem, a gyerekeimnek játszani már biztosan lesz mivel.

 

Célfotó

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kreport.blog.hu/api/trackback/id/tr1003157167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rékocs 2011.08.17. 20:01:08

Nagyon pöpec járgányok ezek a versenykamionok. Azért a bukósisakért meg pláne megérte az egész üzlet :-))
A kipufogóra lenne egy tippem, az nekem serleggyanús elem.
(www.peeron.com/inv/parts/2343)

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2011.08.18. 11:18:37

@Rékocs: Gratulálok a megfejtéshez, a nyereményedet bármelyik MÁV pályaudvaron átveheted! :-)

Amúgy tényleg jó kis készletek, örülök, hogy megvettem őket. A baj az, h megint láttam egy jó kis darabot... A fene vigye, minek nézem a vaterát? :-)))

fzoli415 2012.12.13. 21:00:42

Nézzük, célbaér-e ez a komment (a Belsőség autóköltség-számító posztjától találtam ide, és fél napja itt ragadtam.) :)

A fekete kamion kipufogója volt egy pár dolgon, ilyen a "Texas Tornado" drag autó, és a "Rettenthetetlen Sasok" légibemutató szett egyik repülője. Ezek magyarba' is mentek, olyan 92-93 körül.

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2012.12.14. 09:42:45

@fzoli415: Ez esetben légy üdvözölve nálam! :-)

Igen, azóta én is láttam, a dragstert egyszer talán be is szerzem.

Amúgy jelentem a posztban szereplő színcserés alkatrészeket azóta beszereztem, így makulátlan mindkét játék. :-)
süti beállítások módosítása