K report

Építs te is hot rod –ot!

2012. október 17. - klarky

Mikor a magam fajta, idősödő LEGO rajongók különböző fórumokon a múlt és a jelen készleteiről kezdenek diskurzust gyakran lyukad ki ott a közösség, hogy régen bezzeg minden jobb volt. A nosztalgikus érzés alighanem két forrásból táplálkozik:

  • Az egyik az, hogy nagyjából a 70-es évek közepére, végére és a 80-as évekre datálható az az időszak, amikor gyerekkorunkat töltöttük, azaz ekkor kerültek a gyerekszobákba ezek a modellek, így kétségtelen, hogy okoznak egyfajta nosztalgikus érzést a mai AFOL játékosban.
  • A másik talán az – és nem hiszem, hogy sok korombeli vitatkozna ezzel – azok a készletek valóban jobbak voltak, mint a mostaniak. Ötletesek, játszhatóak, életszerűek, mi több olyan tulajdonságok voltak magától értetődőek, mint pl. az autók nyitható ajtaja és teteje (ma már ez sajnos egyáltalán nem triviális) és az, hogy a dobozok hátlapján alternatív modelleket is kínált a gyártó, ami mára teljesen eltűnt leszámítva a Creator vonalat. (itt sincs hátoldali legózás, viszont az ismertetők általában 3 modell építési útmutatóját tartalmazzák)

Hogy egy pár képpel is alátámasszam a mondanivalómat ez lenne a LEGO 2013-as elképzelése egy városi sportkocsiról, ez pedig egy néhány éves járgány, valamint egy városi autó. Ugye szépek? Szerintem nem. Bumfordiak, aránytalanok, és cseppet sem játékosak.

Amiről most írni szeretnék az a LEGO 1994-es gyöngyszeme, mely szerintem a cég történetének legcoolabb járgánya, a 6538-as Rebel Roadster.

lego_6538_kívülről_blog.jpg

Mit is mondhatnék, hisz a kép magáért beszél. A billundi mérnökök mindössze 57 kockából kihoztak egy végtelenül arányos hot rod-ot nyitható tetővel, amin van külön nyitható napfénytető (!), nyitható ajtókkal, csomagtartóval (!) éééééssssss… Egy állítható hengerszögű motorblokkal, amin a műszaki érzékkel megáldott parányi kezecskék, a jövő mérnökei nyugodtan beállíthatnak akár egy pörgős 4 hengeres boxer motort, egy mélyen dohogó V4-est (lásd a képen) vagy akár egy fura elrendezésű sor 4-est is. Szerintem zseniális az elképzelés, ma már ilyen nincs és elnézve a fejlődési irányt (bár a LEGO túl van már egy nagyon durva hullámvölgyön e tekintetben, a 2000-es évek felé gyártott agyrémekhez képest a mai modellek űrrakéták) nem is nagyon lesz.

Nagy szerencse, hogy a bolhapiacokon, vaterán, stb. még hozzá lehet jutni ezekhez a régi játékokhoz, mert ilyenekre aztán várhatunk. Ha valakit mélyebben érdekel a készlet, annak itt a végigjátszása, ha pedig nem, akkor nézegesse itt a képeket.

lego_6538_3_nézet_blog.jpg

Nekem nagyon tetszik, mindenkinek csak ajánlhatom a beszerzését. Gondolom van még ott, ahonnan ez jött… :-)

A bejegyzés trackback címe:

https://kreport.blog.hu/api/trackback/id/tr454853744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása