K report

Igy építkezünk mi, azaz elkészült (?) a Miskolc Városi Versenyuszoda

2010. április 05. - klarky

(Szeretném leszögezni, hogy jelen bejegyzés nem politikai indíttatásból íródott. Nem kíván sem a jobb-, sem a baloldal mellett állást foglalni és különösen nincs semmi köze a közelgő választásokhoz. Egyszerűen arról van szó, hogy ezt láttam és baromira unom már, hogy itt semmit nem lehet normálisan megcsinálni, még akkor sem (sőt, akkor pláne nem) ha milliárdokat költünk el egy-egy beruházásra.)

 
Ha Miskolcon járva bárki megkérdezi az utca emberét milyen beruházás hiányzik neki a legjobban, akkor – a sok más légvárból, amit itt már felépítettek a múltban városunk ép aktuális vezetői - 2 dolgot biztosan meg fog említeni. Az egyik az uszoda, a másik a tapolcai strand.
 
Tavaly októberben e kettőből az egyik megvalósult, a másik szerintem még jó pár évig nem fog, de ez most legyen mellékszál.
Szóval mire a fák koronájukat sárgára festették elkészült a város igazi, 50 m-es versenyuszodája. Volt nagy öröm, dínom-dánom, itt járt a névadó Kemény Dénes, Czene Attila fát ültetett, az olimpiai vízilabda-válogatott pedig felavatta a medencét, játszott egy barátságos találkozót, ha jól rémlik a Debrecen csapatával. Minden szép és jó volt, azt hihettük hátradőlhetünk, aztán jöttek a furcsábbnál-furcsább hírek.
 
Először is kiderült, hogy hiába van termálkút a közelben, inkább rátették a medencét a vezetékes vízre, így lehet gázzal melegíteni a vizet jópénzért. (Szuper ötlet ebben az energiaínséges világban.) Aztán, talán jó ha 2-3 hónapja volt nyitva a komplexum amikor 10 napra bezárták, merthogy garanciális javításokat kellett rajta végezni. (Hurrá, nyílván ezt így csinálták a kínai WaterCube-ban is.) Szemem sem rebbent, különösebben nem érdekelt a dolog.
 
Bekövetkezett a tél, jöttek a hideg napok. A létesítmény környékét azzal a felkiáltással, hogy tavasszal majd megcsinálják, elrendezik úgy hagyták ahogy a munkagépek széttúrták, de még ezt is elfogadtuk, hisz nyílván a Case Poclain markoló kanala megfázna a nagy hidegben, nem szabad dolgozni olyankor mert hát hova is lenne úgy a világ…
 
Tavasszal végre a hírműsorokba is bekerült a létesítmény, hisz híre ment, hogy jó magyar szokás szerint a beruházás elkészült (?), a megrendelő ki is fizette azt a fővállalkozónak, csak az valahogy sehogy sem akarja tovább utalni a pénzt a munkát két kezükkel ténylegesen elvégzők felé. Csóri alvállalkozók nem tudom hozzájutottak-e a jogos követelésükhöz, de azt örömmel jelenthetem, hogy a március 31-re beígért bontás egyenlőre elmaradt.
 
Tegnap arra jártam, gondoltam megnézem már eme napfényben fürdőző pompás létesítményt. Hát, azt kell hogy mondjam, szemem szám elállt.
 
Jöjjön pár kép, amit a helyszínen készítettem:
 
1., Ezen a képen a létesítmény hosszanti oldala látható. Elvileg az üveg elé árnyékoló lamellák vannak telepítve, de azok csak jó időben vannak kint. És, hogy hogy kerülnek oda? Ki nem találnák! Nem az van, hogy mondjuk forgatható és évszaktól függően állítható, föl-, lehúzható, stb… de nem ám! Kérem szépen ősszel leszedik, tavasszal felrakják. Állvánnyal, egyesével, kézzel. Eddig legalábbis így volt. Jó mi?
 
Az uszoda előtt kis tó látható. Őszintén mondom, nem vagyok táj és kertépítő szakember, de az normális dolog, hogy a tófólia mindenhol kilátszik és amerre csak a szem ellát PVC csövek meredeznek a felszínen? Komolyan mondom olyan érzése van az arra járónak, ha megrántaná valahol a fólia sarkát, hát az úgy ahogy van kicsúszna a mederből és eltűnne a víz.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2., A következő képeken az uszoda rendezetlen környezete látható. Finoman szólva is ronda így ahogy van, hát még ha hozzáteszem azt is, hogy itt korábban egy sűrű erdő volt, ami érthetetlen módon ki lett irtva látszólag indokolatlanul.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3., A végére hagytam a legjobbat. Elkészült az uszoda, lett szép új parkoló külön autóknak, külön buszoknak egyaránt, sőt még egy új átmenő útszakaszt és ahhoz csatlakozást is építtettek. És akkor jött ez:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nem látszott csőtörés nyoma, külső szemlélőként el nem tudom képzelni, hogy mi történhetett ami miatt először csak egy lyukat csináltak, majd – ahogy a képen is látható mára keresztbe bontották az utat. Ha műszakilag semmi nem indokolta a beavatkozást (ha igen, megint csak gratulálok a kivitelezőnek, hogy eddig bírta a műve), akkor csak olyan dologra tudok gondolni, ami építésszervezési hiányosságból ered, hisz frankó, hogy először megcsinálják az utat, aztán pedig felássák a szakemberek, akik szakszerszámokkal jöttek elvégezni a terv szerinti szakipari munkát.
 
Ha nem ismerném a magyar építőipar kvalitásait, - mely szerint Magyarországon két dolgot nem tudnak építeni, lapostetőt és utat – nem aggódnék, de már most látom, micsoda foltot nyomnak majd oda, ami majd idővel megrepedezik, megsüllyed és csak tankkal lehetlesz megközelíteni a szép új parkolót, uszodát.
 
Fentieken túlmenően helyi lapok szerint állítólag süllyed a díszburkolat is, de ezt már meg sem említem, hisz kishazánkban ez majd mindenhol így van. Úgy látszik nekünk ennyi jár. 2,2 milliárd forintért….

A bejegyzés trackback címe:

https://kreport.blog.hu/api/trackback/id/tr611897011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása