K report

Megjelent az Opera Mini 5 végleges változata

2010. június 02. - klarky

Néhány nappal ezelőtt telefonom böngészője apró üzenetben hívta fel a figyelmemet arra, hogy megjelent az Opera Mini böngésző legfrissebb, végleges változata. Tekintettel arra, hogy korábban is ezt az ingyenes alkalmazást használtam netezésre (gyors és költséghatékony, valamint általában jobban jeleníti meg a nem telefonra optimalizált tartalmakat, mint a gyárilag telepített saját böngészők) az azonnali telepítést választottam. Most, hogy együtt élünk ~4 napja elérkezetnek láttam az időt, hogy beszámoljak a tapasztalatokról.

 
Amit rögtön az elején el kell, hogy mondjak az az, hogy sokkal lassabban indul el, mint ahogy azt a korábbi verzió tette. Ez gondolom hardware függő dolog is, de mindvégig olyan érzésem van a használata során, mintha kicsit orrnehéz lenne. Nehezen indul meg, de ha ez megtörtént utána már hasít.
 
Az indulást követően szembetűnő, hogy alapjaiban változtatták meg a kijelző működését, kinézetét. A 4.0-s verzióban megszokott piros/fehér színvilág eltűnt, helyette egy árnyékolt szürke/fehér/fekete színkombináció lett az úr. Sokkal szebb, felnőttesebb lett az összhatás, jó ránézni.
A korábbi szöveges menürendszert felváltották az ikonok, van előre- és hátranyíl, refresh gomb, a beállításokhoz és az alkalmazás kezeléséhez (a nyitólap megjelenítésétől a kikapcsolásig) kis villáskulcs és egy új gomb, amiről később külön megemlékezek. Ezek rendre a kijelző alsó sorában helyezkednek el, fent címsor és keresőablak (Google) van, akárcsak a desktop változatokban. Természetesen ezek nincsenek mindig szem előtt, ha a teljes képernyős nézetet választjuk az említettek animáltan kiúsznak a képernyőről és csak szükség esetén jönnek újra elő.
Az alkalmazás elindítását követően egészen új nyitólap fogad. A képernyő tíz bélyegképre van osztva, ahol a leggyakrabban felkeresett, ill. általunk beállított weblapok ikonjai jelennek meg. Ezeket megérintve, már töltődik is az adott oldal, miközben a fenti sávban kék csík kúszik felfelé. Sajnos ezen csík csak arról tájékoztat, hogy hol tart a betöltés, a korábban használt szumma adatmennyiség per pillanatnyilag lejött adatmennyiség eltűnt, ami szerintem nagy hiba. Sosem lehet tudni, hogy épp mekkora oldalt húzunk le, és bár ugye az Opera szerverei segítségével már tömörített adatfolyamot küld felénk (ill. újítás, hogy mostantól elvileg un. progresszív megjelenítés van, azaz nem kész oldalak kerülnek az Operától a kijelzőre, hanem azok a szemünk előtt állnak össze, az esetleges változások az oldalon a betöltéssel egy időben azonnal megjelennek), azért nem mindegy, hogy 40Kb-os oldalra várunk vagy egy 200Kb-osra.
 
A kívánt oldal megérkezését követően (van hagyományos és mobil nézet is, azaz hagyományost választva bejön a teljes oldal összenyomva a képernyő szélességére, majd dupla érintésre kizoomol az egész) újabb változást figyelhetünk meg. Eltűntek ugyanis a virtuális kurzorok, (lett viszont saját komplett virtuális billentyűzet szövegbevitelre) ami nekem elsőre nagyon hiányzott, aztán rájöttem, hogy igazából már nem is kell, mert az oldalak az új Minivel sokkal gördülékenyebben scrollozhatóak, mint korábban.
 
Az eddig említettek amolyan átdizájnolások, de szerencsére ettől vannak sokkal érdekesebb újítások is. Az egyik ilyen, hogy mostantól lehetőség van a "füles" böngészésre, azaz egyszerre több lapot is megnyithatunk, és a kis tab ikonnal (erre utaltam a poszt elején) ezek közt szabadon ugrálhatunk. Nálam 5 oldal megnyitásáig állta a sarat a rendszer (azaz ekkor még megjelentek a kis bélyegképen az oldalak) utána memóriahiány miatt ezeket letiltotta a telefon. Szerencsére ilyenkor sincs baj, ha az üres kis négyzetre kattintunk pillanatokon belül újratöltődik az oldal.
 
A másik nagy feature, hogy a böngésző saját copy/paste paranccsal bír, azaz olyan esetben is lehetőségünk van szövegek áthelyezésére oldalon belül vagy lapok közt, ha amúgy a telefon erre képtelen lenne. Aki használt már valaha pl. PDA-t, annak nem lesz bonyolult a parancs működtetése. Szövegen hosszú ideig rajtatartjuk az ujjunkat, felugrik egy menü, ott szöveg kijelölése, majd áthúzzuk az ujjunkat a kijelölendő szövegrészen és másolás, vagy azonnali keresés az adott szövegrészletre a webkeresőben (!). Ha nem az utóbbit választjuk a hely kijelölése után jöhet a beillesztés és kész is. Zseniális, ennek nagyon örültem, hisz a Samsungom alapból ezt nem tudja.
 
Azt hiszem már önmagában ezért a két funkcióért érdemes váltani, de van még pár okosság, ami a kényelmet szolgálja. Az új verzió képes kezelni, megjegyezni a jelszavainkat, belépési kódjainkat, szerkeszthetünk gyorshívót és kereshetünk adott oldalon belül is, akárcsak az asztali böngészőnk CTRL+F parancsával valamint mostantól letöltésvezérlő is van.
 
Végeredményben a kis JAVA alkalmazás telepítésével egy nagyon okos, sokoldalú böngészőt kapunk ingyen, amivel tényleg élvezhető az internetezés. Ha eltekintünk attól, hogy – legalábbis érzésem szerint – meghajtja a hardware-t elég rendesen és így némi belassulás felfedezhető (el tudom képzelni, hogy egy izmos okostelón ebből semmi nem érződik) akkor feltétlenül megéri az update, mert a korábbi változathoz képest mind szolgáltatásában, mind kinézetében jelentős fejlődés figyelhető meg.
 
Ajánlom!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kreport.blog.hu/api/trackback/id/tr492052108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása