K report

Védegyletet, de most!

2011. február 02. - klarky

Nagy barátja vagyok a magyar iparnak, hacsak tehetem hazai terméket vásárolok, melyre tudatosan figyelek. Ez nem ilyen ma divatos dolog nálam, nincs mögötte semmi politika és nem is szeretném megideologizálni a dolgot, egyszerűen az van, ha valamit mi magunk is le tudunk gyártani és annak jó a minősége, miért is vennék mást?

Sajnos a boltok roskadásig telt polcai előtt ácsorogva nagyon nehéz, sőt, egyre nehezebb eldönteni, hogy mi is az, ami magyar munkás kézügyessége, szakértelme, szellemi terméke révén jött létre, hisz a gyártók – én legalábbis úgy veszem észre – tudatosan próbálják „átvágni” a fogyasztókat, bármire szemrebbenés nélkül ráfogják, hogy magyar termék, aztán valaki vagy bedől, vagy nem.
 
A gyártók biztos, hogy nem véletlenül teszik ezt, hisz én is úgy tapasztalom a környezetemben, hogy egyelőre még van egyfajta lojalitás az emberekben a magyar termékek irányába, csak azt nem tudom, hogyha sokáig megy még ez a megvezetés, meddig tart ki a fogyasztóknál.
 
Ami jelen cikk apropóját szolgáltatta az az, hogy az utóbbi időben két termékkel is sikerült összeakadnom, ami álmomban sem hittem volna, hogy már nem itt készül kishazánkban. A gyártók mentségére legyen szólva, ezekre nincs ráírva, hogy Magyar Termék, de annyira részei a magyar lelkületnek, hogy rutinból is kosárba dobjuk őket.
 
Az egyik a Boci Csoki volt, ami kivágta nálam a biztosítékot, hisz nemrég kaptam egy almás pite ízű nagy táblát.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Az otthon íze, az...
 
Ahogy forgattam a díszes csomagolást a kezemben (műanyagba van csomagolva, ez is milyen már?) megakadt a szemem egy cseppet sem elhanyagolható információn.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nesze neked Szerencs, nesze neked magyar élelmiszeripar. A csehek legyártják, mi meg kifizetjük és megesszük. Köszi EU, köszi gazdasági szabályzók!
 
 
 
 
 
 
A másik dolog még jobban felbosszantott. A rendszerváltást követően, amikor még tele voltunk reményekkel határozottan emlékszem rá, hogy a reklámokban erősítették nemzeti öntudatunkat és a Tungsram úgy reklámozta magát, hogy a Magyar Világcég. Az is elevenen él bennem, hogy amikor papám megkapta az első nyugati gyártmányú céges autóját és elment bele izzókészletet venni, maga a kereskedő mondta neki, hogy nehogy méregdrága Fordot vegyen már, hisz a gyári izzót is a Tungsram gyártja hozzá.
 
 
 
 
 
 
 
 
Azt mindenki tudja, hogy a GE elég hamar szemet vetett erre a nemzeti kincsre (?), de lássuk mi lett belőle azóta. Ezt az energiatakarékos izzót ma vettem (mert én a környezetet is védeném, de azzal is csak felidegesítem magam) és itthon a kibontást követően ezt láttam:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ez meg már elképzelni sem tudom, hogy mi lehet. Mit csinálnak ezzel Isztambulban???
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Egyszerűen nem értem… Mit tudnak jobban a csehek? Miért éri meg valamit a bolygó túloldalán legyártani és kilométerek ezrein át visszautaztatni? Mi miért nem tudunk kitalálni végre valamit ezen folyamatok ellen? És az hogy van (tudom, EU tagok vagyunk) hogy képtelenek vagyunk megvédeni azt a keveset is amink van?
 
Évek óta megy a vita arról, hogy mi a magyar, ki jelölheti termékét ily módon. És nem megy, nekünk még ez sem megy. Nincs egy egységes szabály, nincs egy általánosan elfogadott termékjelölés, ami garantálná a fogyasztónak, ha azt a terméket veszi, amin az szerepel, akkor tuti, hogy a magyar melóst támogatja és a magyar gazdaságot növeli a vásárlásával. (Bár állítólag most már nekiülnek és lesz egy ilyen rendelet, kíváncsi vagyok, hogy milyen kiskaput hagynak benne…)
 
Érdekes, hogy Kossuth Lajos már 1844-ben felismerte azt, hogy valamit tenni kell és – bár akkor még nem volt tiltott a protekcionizmus – létre hozta a Védegyletet a hazai ipar védelmére, hisz „Ipar nélkül a nemzet félkarú óriás.” Most valahogy nem olyan sürgős ez a dolog.

 

 

Persze van, aki máshogy gondolkodik, és saját kezébe veszi a sorsát. Az alábbi zacskós tejet nemrég vette mamám. Ajánlom mindenki figyelmébe. Nincs nagyon túlcsicsázva a dolog, a termelő saját arcképét, nevét, címét, aláírását és tehénkéjének képét adja az általa termelt tejhez. Nagyon korrekt dolog ez szerintem, még akkor is, ha nyílván nem lehet minden Lehel hűtőre és Ikarus buszra mérnökök és munkások képét pingálni. (Lehel? Ikarus? Mit beszélek én, ezek sincsenek ma már sehol…)

 

 

 
 

 

Száz szónak is egy a vége. Én már csak egy dologra lennék kíváncsi. Kedves magyar kormány! Ha ez így megy tovább, hogy a fenében lesz itt egymillió új munkahely? Mikor jövünk már rá arra, hogy ez így nem mehet tovább?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kreport.blog.hu/api/trackback/id/tr22633817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_alesi_ · http://alesi.tumblr.com 2011.02.03. 12:21:01

Sajnos ez a tendencia nem ma fog megfordulni. Én gyakran azon mosolygok a boltban, hogy a szlovákok csak Magyarország részének tartják magukat, mert szép lassan több magyar terméket gyártanak, mint mi.

Az általad említett gazdákat sokra tartom, de az a baj, hogy nekik nincs esélyük betörni egy-egy nagyobb áruház polcaira.

Amúgy évekkel ezelőtt vettünk párszor őszibarackot az egyik multinál, ami Magyar termék táblácskát kapott. Leszoktunk róla, mert kb. minden harmadik darabon érződött, hogy köze nincs Magyarországhoz, teljesen más az ízvilága. Hamarosan le is vették a polcokról és az olcsóbb spanyol barack diadalmasan átvette helyét.

[Vendor] 2011.02.03. 15:20:56

Mint a Braziliabol, vagy nem is tudom honnan a fenebol importalt elemiszer, amit itthon atcsomagolnak, es megy ki a polcra, mint Magyar aru. Koszi.... :(

piettro 2011.02.03. 15:54:21

Nyugi. Hamarosan úgy felmegy a kőolaj (benzin, gázolaj) ára, hogy nemhogy kínából, de még Lengyelországból sem fogja megérni importálni!:)
Mondjuk ez nem vicc, hamarosan igencsak felértékelődik a helyi piac - már, ha lesz mit eladni...
galeria.totalcar.hu/kozelet/2011/01/30/hetesi_zsolt/?currpic=1919074

nyelv-ész 2011.02.19. 09:23:38

Kínában a kompakt izzót legyártják negyedannyiból, mint itthon. A minősége szar. Olcsó a munkaerő, nincs környezetvédelem, a kínai állam meg számolatlanul adja a pénzt beruházásra. Egy hajónyi lámpa átfuvarozása Európába olyan olcsó, hogy az egy darabra vetített költsége csak pár forint.

Tehát megéri a bolygó túloldalán gyártatni, mert így ezerötért megveszi a polgár a kínai égőt, viszont hatezerért nem veszi meg a magyart.

Egyébként igazad van, az az ország, amely nem védi a saját termelését, az előbb-utóbb lehúzhatja a rolót.
süti beállítások módosítása