K report

Gyros tál saját kezűleg

2011. július 25. - klarky

A következő fogás receptjét nem azért osztom meg a nagyérdeművel, mert isten tudja milyen különleges kajáról, vagy alkalmazott szakács trükkről lenne szó benne, hanem egyszerűen csak azért, hogy megmutassam, hogy pár, otthon bárkinél előforduló hozzávalóból milyen finom fogást lehet összedobni rövid idő alatt.

   Hozzávalók 2 személyre:

1 nagyobb csirkemell,
5 ek. olaj,
2 ek. gyros gyorspác (kísérletező kedvűek összehozhatják maguk is különböző otthon talált fűszerek összekeverésével),
1 sárgarépa,
1 zöldpaprika,
2 kisebb uborka,
1 közepes fej lilahagyma,
1 paradicsom,
hasábburgonya,
fél doboz tejföl (vagy natúr joghurt esetleg kefir),
3 teáskanálnyi Erős Pista,
fokhagyma vagy fokhagyma granulátum
 
   Elkészítés:
 
A csirkemellet megmossuk, papírtörölközővel szárazra itatjuk és éles késsel felkockázzuk, majd egy mély tányérba tesszük. Az olajat a gyorspáccal összekeverjük és a felkockázott húsra öntjük, összeforgatjuk, majd 20-25 percre a hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.
 
Amíg ezen folyamat tart a zöldségeket feldaraboljuk. A sárgarépát vékony, de hosszúkás csíkokra vágjuk, én a zöldpaprikát karikára vágtam, majd azokat félbe. Az uborkákat és a lilahagymát simán felkarikáztam, a paradicsomot cikkekre szeltem. Ha ez megvan jöhet a szósz. Ehhez fél doboz tejfölt (vagy natúr joghurtot, esetleg kefirt) elkeverünk Erős Pistával (persze aki nem szereti a csípőset, az használhat, mondjuk Édes Annát is) és tört fokhagymát vagy fokhagyma granulátumot adunk hozzá. Én ez utóbbit ajánlom, mert mindenre jó a konyhában, nem kell vacakolni a pucolással, zúzással, nincs kellemetlen fokhagyma szaga és nagyon kiadós is egy üveg. Ha kész, mehet a hűtőbe, had hűljön és itt is érjenek át az ízek.
 
A bepácolódott husikat serpenyőbe tesszük és átsütjük, de csak annyira, hogy a végén a friss sárgarépacsíkokat és paprikakarikákat ropogósra tudjuk mellette párolni. Ez tényleg nem sok idő, ha a répa kezd kicsit megereszkedni már kész is (fedő alatt csináljuk), semmiképp se várjunk addig, míg a paprika lecsósodni kezd.
 
Köretnek hasábburgonya dukál, amiből én azt a félkész variációt javaslom, melyet a sütőbe téve, olaj hozzáadása nélkül el lehet készíteni. Ez azért jó, mert a lakást nem fogja átitatni az olajszag és gyakorlatilag magától elkészül mindenféle hókuszpókusz nélkül. Oda se kell figyelni rá, ha szép a színe már lehet is tálalni.
 
   Szervírozás:
 
A husikat a répával és a paprikával a tányér egyik harmadára halmozzuk, majd mellé a hasábburit. A zöldségeket (uborka, paradicsom, hagyma) a maradék helyen szépen elterítjük, és jó bőven befedjük a tejfölös szósszal.
 
Az egész művelet tokkal-vonóval nem több, mint 45 perc, ennyi idő alatt azt a gyros tálat, amit telefonon rendelünk ki se hozzák. Ha abból indulok ki, hogy abból egy adag kb. 1300-1500 Ft és még csak az se biztos, hogy minden kedvünk szerint van elkészítve benne szerintem ez egy igen jó alternatíva lehet. Főzőcskézni meg úgyis az egyik legjobb szabadidős tevékenység, pláne ha nem csak magunknak csináljuk, hanem valaki más is kap majd belőle, hisz akkor a szeretetünket is belefőzhetjük a kedves vendégnek.
 
 
Jó étvágyat hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kreport.blog.hu/api/trackback/id/tr103096210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása