K report

Egy messziről jött készlet

2013. április 17. - klarky

Talán nem mindenki előtt ismert azon tény, hogy a LEGO évtizedek alatt kiadott több ezer darabos készleteinek hozzáférhetősége nem minden országban egységes.

Vannak teljesen általános készletek, melyek jó eséllyel minden piacon egyformán elérhetőek, míg mások csak különböző megkötések révén. Ezen korlátozások egyrészt lehetnek földrajziak (pl. csak egy adott országban kaphatóak), de lehetnek olyanok is, melyek csak különböző promóciók (vásárlásokhoz csatolt ajándékokként), különleges alkalmakkor (pl. új üzlet megnyitása), esetleg csak egy-egy cég külön megrendelése révén, azok dolgozói számára érhetőek el, azaz – elvileg – kereskedelmi forgalomba nem kerülhetnek.

A csatolt készletek általában kis zacskós kiszerelésű játékok (most pl. az Ausztrál Shellnél vannak zseniális kisautók [1, 2], melyek a tankolásokhoz járnak, de az angol SUN magazin is előszeretettel adott lapjaihoz egy időben kis készleteket, akik ha jól tudom idén utoljára éltek eme lehetőséggel, többet nem csinálnak ilyen akciót), míg a céges vagy egyéb promó szettek elég komoly dobozok is lehetnek, amit légi- és hajózási társaságoktól kezdve autómentő cégek, játékboltok, de még szélkerék gyártók is rendelnek/rendeltek a gyártótól, hogy azután üzleti partnereiket vagy alkalmazottaikat – esetleg azok gyerekeit :-) – meglepjék velük.

Természetesen a gyűjtés és a piac szabályai szerint minél szűkebb valaminek a hozzáférhetősége az annál kurrensebb és érdekesebb a rajongók számára.

Ha hirtelen belegondolok az én birtokomban ez idáig három, ilyen mifelénk ritkának mondható készlet található: egy, az amerikai piacra szánt versenykamion; egy, a japán piacra szánt zacskós promó szett és egy nagyobbacska, a mostani poszt tárgyát képező komolyabb készlet található meg.

(Ezeken kívül nekem is megvan a brit SUN magazintól származó egyik zacskós sorozatom, mely egy tételt leszámítva - a 30121 sajnos hiányzik - teljes.)

De lássuk mai mondandóm tárgyát, ami nem más, mint a 3438 –as számmal ellátott McDonald’s étterem, ami a LEGO biblia szerint egyrészt US only készlet, azaz csak az USA-ban volt elérhető 1999-ben, másrészt az exkluzív sorozatot erősíti, azaz feltehetőleg ez is vagy csak valamihez járt, vagy maga a cég rendelte be külön, számomra ez idáig ismeretlen alkalomhoz kapcsolódóan.

Ha végtekintünk a képeken láthatjuk, hogy a derék dán mérnökök 98 kis alkatrészből elég korrekt kis McDrive-ot hoztak össze, abban fellelhető minden, a gyorsétteremre jellemző alkotóelem.

Van egyrészt egy fellobogózott éttermünk, melyben a rohanó életmódot folytató urbánus elemek számára készül a junkfood, ehhez konyhagépek, poharak, tálca áll az alkalmazott rendelkezésére, de természetesen pénztárgép is van, hisz valahova a bejövő tételeket is könyvelni kell.

lego_3438_4.jpg

Csapolják a közepes Fantát

A viszonylag részletesen kidolgozott beltéren túl figyelmet érdemel a tető kialakítása, ami meglátásom szerint igazán zseniálisra sikeredett, hisz nagyon hozza az eredeti formát, van ízlésesen lekerekített sarok és még az elmaradhatatlan arany boltív is (a golden arches a cég logójának legfőbb alkotó eleme, abból jön ki a stilizált ’M’ belű) a tetőre került. Azt hiszem a színek kombinációjára felesleges is külön kitérni, ez a piros/sárga annyira meki, hogy ettől jobb nem is lehetne.

lego_3438_3.jpg

Egy FishMac -et szósz nélkül, majonézzel lesszíves!

A készlet része még egy szabadtéri kiülős rész is az elmaradhatatlan behajtást jelző reklámtáblával, valamint – hisz mit ér egy étterem vendég nélkül – egy vagány sportkabrió is, amit napszemüveges, bőrkabátos barátunk hajt veszett módon.

lego_3438_1.jpg

Elnézést, hogy várni kellett, kifogyott a sűrítmény.

Azt hiszem, hogy jelzett készlet a cég legszebb hagyományait idézi, viszonylag kis elemszámból egy egészen részletes és jól játszható készletet hoztak össze.

Az én LEGO városomban az épületek eléggé alulreprezentáltak (járműből sokkal több van), így nagyon megörültem ennek az étteremnek, nem sokat haboztam amikor a látókörömbe került, azonnal lecsaptam rá. Beszerzéskor volt némi elemhiánya, de szerencsére az internet korában ez nem jelenthet gondot, ill. a matricák már nem eredetiek, de nagyon jó minőségben sikerült pótolni, után gyártani őket.

Lett tehát a külön bejáratú LEGO City-mnek étterme is, ami ráadásul nem is akármilyen, plusz grátiszként egy új autó és némi szabadtéri bútorzat is gazdagítja a gyűjteményt.

lego_3438_2.jpg

Nagy címletből tud visszaadni?

Annyira aranyos, egyedi, színes és jókedvű a kis épület, hogy csak ajánlani tudom. Ha valaki bukik az ilyesmire feltétlen keresse és ha véletlen úgy alakul ne habozzatok lecsapni rá.

A bejegyzés trackback címe:

https://kreport.blog.hu/api/trackback/id/tr325231735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása