K report

Elfogytak az ötletek

2013. november 26. - klarky

Azt gondolom, hogy most már biztos: Billundban végérvényesen elfogytak az ötletek.

Lelkes LEGO rajongóként évek óta nagy figyelemmel kísérem a cég játékait, magam is gyűjtöm őket (igaz főleg a 20-30 éves készleteket) így nagyjából képben vagyok választék és felhozatal tekintetében. Idősebb hozzáértők köreiben (jellemzően ugye ők azok, akik még láttak és játszottak klasszikus, régi vágású készleteket) lépten, nyomon előjön az a vélemény, hogy a mai készletekkel valami baj van, nem olyan már a dolog, mint régen volt.

Nem mennék bele mélyelemzésbe a miértek feszegetésekor, - mert az nem egy posztot, egy komplett tanulmányt megérne – de véleményem szerint van gond elég. Most nem is csak arról van szó, hogy a cég játékai egyre erőszakosabb irányba fordultak vagy egyszerűen nem is érthetők, hogy igazából amit összerak az ember, az mi is pontosan és még csak azt sem emlegetném itt fel, hogy a néhány évvel ezelőtt megkezdett nagy megújulási folyamatban (szélesebb járművek/modellszerű, a valóságot jobban utánozni akaró szettek) olyan eretnek tettekre ragadtatták magukat a derék Dánok, hogy képesek komplett részegységeket egy elembe önteni ahelyett, hogy azok összerakhatóak lennének mint rég. Azt sem vágnám virtuálisan a fejükhöz, hogy egyre több a licencelt téma az éves katalógusban, ami azon túl, hogy semmi eredetiséget nem hoz azzal is jár, hogy a jogdíjak miatt az amúgy sem túl olcsó készletek még drágábban kerülnek a boltok polcaira.

Ami viszont tényleg kiveri nálam a biztosítékot, hogy a féléves katalógus kb. 2/3-a az én véleményem szerint olyan játékokat tartalmaz, hogyha rajtam állna azonnal beszüntetném a gyártásukat, mert egyszerűen nincs bennük semmi új és vagy meglehetősen nehezen értelmezhetőek.

Rátérve az ötletekre. Az általam favorizált City és Technic témakör csak az ismétlődésekről szól. A készleteket elnézve LEGO városban hihetetlen méreteket ölthet a bűnözés, hisz szinte évről évre csak a karhatalom és a rendvédelem kap új dobozokat. Rendőrökkel tele a padlás, tűzoltóból sem akar kifogyni a gyártósor, miközben más szakmák vagy alacsonyan vannak reprezentálva, vagy soha nem is készülnek el. LEGO városban évek óta nincsenek pld. üzletek és hiába indult még a Cuusoo-n (olyan mint a kickstarter, csak itt szetteket lehet megálmodni bárkinek) is kezdeményezés a pótlásukra simán elbukott az ötlet.

Ami viszont megjelenik abban sincs sok köszönet. Említettem már a rendőrség felülreprezentálását City ügyben, na Technic tekintetében ezek a vontatók és teherautók. Nincs év autómentő nélkül és bár olykor gurítanak olyan zseniális modelleket, mint a 8110 –es Unimog, de ez sajnos nagyon kevés.

Aki benne van a játékban annak talán nem kell tovább feszegetnem, hogy mi is a problémám, aki viszont nincs, annak javaslom, hogy látogasson el a brickset.com –ra és vesse össze a 80- as évek játékait a maiakkal. Zongorázni lehet a különbséget mind ötletben, mind megvalósításban, mind cukiságfaktorban. Akkoriban ~50 kockából olyanokat álmodtak meg, hogy azokat rakva az ember arcáról nem lehet lekaparni a mosolyt, ma meg… Arra nem veszik a fáradtságot, hogy alternatív modelleket kínáljanak, nem hogy tucatszám, - mint ahogy pld. a korábbi BASIC sorozatban tették - de leginkább sehogy.

Jelen poszt megszületését ami kiváltotta az nem más, minthogy a napokban épp az új megjelenéseket nézegettem, amikor megláttam ezt:

60049-1.jpg

Na, most őszintén, ez mi? Értelmezzük a képet. A téma City, a feldolgozott cselekmény ismét rendőrséghez köthető, de ugye ezen már meg sem lepődünk.

Az életképen az látszik, hogy egy rendőrségi kamion (?) elvisz a pusztába (?) egy rendőrségi helikoptert (nem, ne vegyünk tudomást az egybe fülkeüvegről és egybe csúszó talpról, nyilván gondos kutatások azt hozták ki, h ez így jobb, mint mondjuk ez), ott a helikopter felszáll (miért nem repült oda?) és miközben a kamionos bácsi rádiózik és bilincset lóbál (?) a helikopter kerget valakit. Na de kit? A kép előterében egy motoros robog hátán hátizsák tele pénzzel, kezében aranyrög, akit hevesen követ egy buggy autós nem tudom kicsoda, aki egy bankjeggyel integet. (Elhagyta a motoros és az autós derék polgárként vissza akarja adni? Együtt lopták el a pénzt és nála ennyi maradt? Le akarja fizetni a motorost valamiért?) Ööö… teljes a képzavar, ők kik, és mit akarnak, honnan jönnek, hova mennek? Barátok vagy ellenségek? Miért pont buggy autó? Én azt hittem első pillantásra, hogy a készlet valamifajta kaszkadőr show kiszállításáról szól, de nem, itt bűncselekmény van foganatosítva sérelmére. Ahányszor nézem, annyiszor nem értem. Mi járhatott az alkotó fejében és mire gondolt a főnöke, aki ezt jóváhagyta? Mi ez a katyvasz?

Ezzel együtt persze nem kétlem, hogy a cég sikeres és a számok őket igazolják. Azt is el tudom képzelni, hogy a szülők ezt is (ha a Chima –t és a Ninjago –t is ezt miért ne) megveszik, így az értékesítés kedvezően alakul. Ugyanakkor azt mondom, hogy nagyon kéne valami vérfrissítés akár tervező, akár vezetői szinten, mert ez a szortiment már rég nem az amit mi anno gyerekként megismertünk. Vagy ha más nem sétáljanak le együtt a saját kis múzeumokba tanulmányút gyanánt. Szerintem elleshetnének ezt azt a régi nagy öregek szellemi hagyatékából. Esetleg jöjjenek el ide, hozzám. Szívesen rakom velük a régi játékaimat…

ui.: friss adatok a cég pénzügyeiről itt. Mondhatnánk, hogy hülyeséget beszélek, de nem ismerjük, hogy az egyes vonalak hogy szerepelnek az értékesítési kosárban. Ha valóban a Friends húzza a boltot még akár igazam is lehet. Vagy nem…

A bejegyzés trackback címe:

https://kreport.blog.hu/api/trackback/id/tr65657409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása