K report

A foci VB-k története plakátokon

2014. június 16. - klarky

Az első nemzetközi labdarúgó mérkőzést a hivatalos feljegyzések szerint Anglia és Skócia válogatottja vívta 1872-ben. Ebben az időben még ritkán játszottak mérkőzést Nagy-Britannián kívül, de az 1900–as évek táján már a szigetországon túl is kezdett népszerűvé válni ez a sport.

1900 és 1904-ben olimpiai bemutató sportágként szerepelt a labdarúgás, majd 1908-ban hivatalosan is bekerűlt az olimpiai játékok programjába.

Nemzetközi megmérettetések tekintetében 1906-ban megpróbálkoztak ugyan egy önálló labdarúgó torna megrendezésével Svájcban, de a FIFA hivatalos sportági története szerint ez a kísérlet sikertelen volt.

Kezdetben csak amatőr klubcsapatok mérkőztek a különböző tornákon, sőt, először ezeket inkább afféle show műsoroknak tekintették, mint valódi sporteseményeknek. 1909-ben tartottak egy viadalsorozatot, amin még hivatalosan nem országok, hanem klubcsapatok indultak (bár minden országot egy csapat képviselt), de ez így még semmilyen szempontból nem tekinthető a mai VB-k ősének.

Bár van, aki ettől az időponttól datálja a futball világbajnokságok kezdetét, hivatalosan csak 1914-től kezdődően került elő ez a fogalom, amikor is a FIFA a nyári olimpiákat amatőr labdarúgó világbajnokságként definiálta.

1928-ig csak a nyári olimpiákkal egy időben tartottak nagy nemzetközi futball világversenyeket, majd még ugyanebben az évben a FIFA úgy határozott, hogy teljesen önálló sorozatot szerveznek az eseménynek, és mivel Uruguay már kétszeres bajnok volt az előző lebonyolítási rendszerben és amúgy is függetlensége kivívásának százéves évfordulójára készült, 1930-ban ők kapták meg az első valódi foci VB megrendezésének jogát.

Ekkor készült el az első hivatalos plakát is melyet a viadal hirdetésére, népszerűsítésére szántak és ekkortól kezdődően minden alkalommal új plakát/poszter készült a játékokra.

Az eddigi 20 plakát mellett említésre méltóak még az események kabalái és logói is, bár ezek nem az első alkalomtól kezdődően voltak velejárói az eseményeknek. Az első hivatalos VB logó az 1950-es Brazil rendezésű VB-n jelent meg, míg az első kabalára az 1966-os Angol VB-ig kellett várni.

Az alábbiakban összegyűjtöttem ezeket a műremekeket, érdemes őket végignézni.

Az idei év a hivatalos poszteren túl egy másik érdekességet is tartogat művészeti szempontból. Egy brazil művész/grafikus/designer, bizonyos Cristiano Siqueira az ez évi esemény alkalmából elkészítette az összes résztvevő nemzet csapatának plakátját afféle szuperhősös stílusban, melyen az ikonikus játékosokon és valódi mezeken túl az adott nemzet válogatottjának beceneve is szerepel.

Azt hiszem, egy ilyen portfolióra bármely művészember méltán lehetne büszke:

És ha már történelem… Bónuszként álljon itt még egy kép: az összes valaha használt hivatalos VB labda egy képen onnantól kezdve, hogy az első játékokra még az adott csapatok vitték a sajátjukat (ezért akkor az első és második félidőben más–más labdát használtak) a mai kor szuper hightech sportszeréig, amit már számítógéppel terveztek és modelleztek, többrétegű anyagból készült mely a pontos repülésre is kedvező hatással van, és aminek – őseivel ellentétben, amik még sima bőrből készültek – már az eső sem árt, azaz attól cseppet sem lesz nehezebb, így paraméterei kedvezőtlen időjárás esetén sem változnak semmit.

Tudtad például, hogy a klasszikus fekete/fehér öt és hatszögekből varrt focilabdát is a világbajnokságnak köszönheti az emberiség? 1970-ben, Mexikóban mutatkozott be ugyanis ez a labda és azon igény hívta életre, hogy az ekkor kezdődő élő tévéközvetítések nézői a fekete/fehér készülékeken lássák, hogy mégis merre jár a TELSTAR nevű bőrgolyó. Hosszú út vezetett a mai labdák megszületéséig, de a fejlődés megállíthatatlan. Bár voltak labdák, amik különösen a kapusok tetszését nem nyerték el a gyártó Adidas ígérete szerint az idei BRAZUCA nevű full szintetikus, varrás helyett ragasztott, mindössze hat poliuretán elemből álló golyóbist már nem érheti kritika. Idén június 12-én elindult hát a világ egyik legnagyobb sportünnepe, meglátjuk igaz lesz-e az ígéret.

world-ball.jpg

forrás: wikipedia, huffingtonpost, webexpedition18, football2014wc, saját gyűjtés

A bejegyzés trackback címe:

https://kreport.blog.hu/api/trackback/id/tr226306968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása