K report

Miért pont Pécs? Ha már ugye…

2010. január 12. - klarky

Mára már tudja az ország apraja-nagyja, hogy az elmúlt hétvégén hivatalosan is elindult, az „ország-világ előtt tegyük magunkat nevetségessé” tárgyú projekt, azaz Pécs lett 2010 Európa Kulturális Fővárosa. ( tegyük is hozzá gyorsan, az egyik, merthogy ugye három van. (?) )

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 fotó: index.hu

Azt gondolom felesleges azon elmélkedni, hogy van-e ennek az egésznek értelme (szerintem nincs, de ha az Unió és az ország ilyen ostobaságokat támogat, akkor ezen lehetőségekre kell rástartolni, had dőljön az országba a tőke) és egyáltalán mire jó, sokkal inkább vizsgáljuk meg abból az aspektusból a dolgot, hogy miért pont Pécs nyert, mivel jobbak ők, mint bármelyik más település, régió itt Európában, pláne Magyarországon.
 
A kérdés szerintem abszolute jogosan merül fel mindenkiben, merthogy gondolom az senkinek nem újdonság, aki ebben a lángnyelvekkel ölelt kis országban töltötte az elmúlt 20 évét, hogy pénzük persze erre nekik sincs, de semmi gond, majd mi kifelé megmutatjuk a világnak, hogy nincs itt semmi gond, igen-igen megcsináljuk. (Mellesleg ha jobban belegondolunk nincs ebben semmi meglepő, a magyar lelkület már csak ilyen, faluhelyen is azonnal újra cserélik a viaszos vásznat ha vendég érkezik, emlékeztetőül ezt a viselkedést szokták cifra nyomorúságnak nevezni.)
 
Azt minden esetre leszögezhetjük, hogy hosszú út vezetett jelen állapot kialakulásáig, hazánk nagyjai alaposan megdolgoztak azért, hogy ebből se legyen semmi, de mi büszkén kiállunk és kiáltjuk bele a világba, hogy na ezt tessék megnézni, ezt a semmit is mi csináljuk!
 
Mert miről is van ugye szó. Arról, hogy nemes küzdelemben elnyerte Pécs városa a megtisztelő címet, és azóta azon kívül, hogy a nagyszabású terveket átfordították nagyszabású programokra (?) – merthogy állítólag ugye a hivatalos kommüniké szerint a kulturális főváros projekt nem az építkezésekről szól, hanem a nagyszerű programokról – semmi sem történt. Amúgy ha már itt tartunk valaki mondja már meg melyik az a program, ami miatt állítólag 1 millió vendég érkezik majd a Dél-dunántúli városba? Mi lesz az az esemény, ami miatt Jürgen ül majd a számítógépe előtt pl. Münchenben, majd ránéz a honlapra, a homlokára csap és az egész családot beparancsolja az E Klasse-ba, hogy irány Pécs, mert ott olyan van, hogy csak ott lehet kultúrálódni!
 
Valahogy azt érdekes módon ez idáig sosem kérdezte meg senki, hogy miért pont Pécs nyerte el a címet? Miért egy olyan város kapta meg a lehetőséget, ahová nem vezet autópálya, ahová a fővárosból vonattal 3 óra alatt lehet eljutni Intercityvel és ahol igazi összefogás, egyesült akarat – pl. Miskolchoz képest – nem is volt?
 
Azt vettem észre, hogy valahogy ebben az országban minden az ígéretekről és a lobbiról szól. Itt pl. választást lehet nyerni látványtervekkel. Nem baj, hogy semmi nem készül el soha, de 4 évente elő lehet szedni a fantazmagóriákat és lehet őket plakátolni jobbra-balra. Lelki szemeim előtt már most látom a tucatnyi számítógépet, melyek veszett módon renderelik az országszerte megújuló belvárosokat, középületeket, épülnek a virtuális közlekedési csomópontok, múzeumok, stb.-stb, hisz pár hónap és választás van. A polgárnak meg ugye kell a maszlag, had álmodozzon addig is, míg rájön, hogy megint meg lett etetve, nem kicsit, nagyon.
 
A másik dolog meg ami feltűnt nekem az az, hogy itt büntetlenül lehet rácsodálkozni dolgokra és hatalmas elkerekedett szemekkel lehet olyanokat mondani, hogy kérem szépen, a Margit híd felújítása az azért csúszik, mert a hidat ketté kell előbb vágni olyan rossz állapotban van. (Tessék mondani, mikor ajánlatot adtak miért nem nézték meg mire teszik?) Vagy. Itt lehet szájszélet harapdálva olyanokat mondani, hogy a 4-es metró építése azért áll a Fővám téren, mert olyan nehéz és bonyolult ott építkezni, hogy egyenlőre törik a fejüket a megoldáson. Esetleg az megvolt, amikor állítólag elkezdett elfogyni a Feneketlen tó vize, majd rájöttek, hogy a kedvezőtlen talajadottságok miatt elszivárog a víz a metro építése miatt? Vagy ez csak városi legenda? Ilyet hogy a fenébe lehet megtenni? Hát hogy vannak ezek a dolgok előkészítve? Hol vannak az alapos tervek? Mhmm?
 
Sebaj! A fő, hogy a munka el van nyerve, azt vissza nem veszi senki, majd a többletköltséget kifizetik az adófizetők, az a pár hónap, év meg úgyse számít, ha évtizedekig elvoltunk ezen monstre beruházások nélkül, azt a kis időt már csak kibírjuk valahogy.
 
Na de térjünk vissza Pécshez. A poszt megírásának apropóját az adta, hogy egy remek összeállítást találtam az [origo]-n, de mivel nem szeretnék idegen tollakkal ékeskedni, nem tennék ide képeket inkább tessék kattintani és megnézni a beruházások állapotát, előrehaladását.
 
Ahogy ezek állnak az merült fel bennem, hogy ilyen alapon simán nyerhetett volna Ózd, Alsódobsza, vagy Kerekegyháza is. A remek művészemberek bárhová elmennek ha megfizetik őket, beruházás meg ezen településeken sem lett volna több, mint Pécsen, úgyhogy valójában tök mindegy a helyszín. Ígéretekből, látványtervekből gondolom lett volna más településeken is bőven.
 
Már csak egy kérdés foglalkoztat, de az nagyon:
 
 

 

 

Mi az isten kerül ebben 35 milliárd forintba és mennyibe kerül majd még ez nekünk??? És biztos, hogy akarunk mi olimpiát is rendezni???

A bejegyzés trackback címe:

https://kreport.blog.hu/api/trackback/id/tr21667872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása