K report

Iszapgate

2010. október 08. - klarky

Most, hogy már gyakorlatilag az összes nyomtatott és elektronikus sajtó megírta, elmondta, bemutatta vörösiszap ügyben a magáét – szerintem a jövő héten a Fülesben is lesz olyan rejtvény, aminek fősorában Devecser és Kolontár lesz - én is szaporítanám egy kicsit a szót, hozzátenném a magamét.

 
Előre bocsátom, hogy nem fogok bölcs megállapításokat tenni, nem fogok vádaskodni sem, már csak azért sem, mert – sokakkal ellentétben – nem gondolom azt, hogy két cikk elolvasása után alumínium-ipari szakemberré váltam volna. (Valahogy ha fociról van szó Magyarország a tízmillió szövetségi kapitány országa, most ugye miért ne értenének ehhez is a népek...)
 
Én mindössze néhány kérdést vetnék fel, azt se bánom, ha költőivé lesznek, de nem hagynak nyugodni.
 
-         Ha jól figyelem a híradásokat, a legnagyobb problémát a szétterülő iszap kémhatása okozta, okozza. Ahogy az élet is bebizonyította a 13-as pH, az nem gyerekjáték, amerre csak haladt az áradat mindent megevett. De kérdem én: ha egyszer mindenki tudta, hogy ez egy ennyire lúgos és maró anyag, nem kellett volna ezt már kihordáskor semlegesíteni? Véletlenül nem úgy szólt az előírás, hogy már savval kezelve kell a tárolóra hordani a cuccot, csak valahol, valaki ezt „elfelejtette” megcsinálni???
Mennyivel egyszerűbb lenne most a védekezők dolga, ha „csak” a szmötyi összeszedésével kellene bajlódni és nem azzal, hogy a lúg szép lassan kipusztítja a Dunántúl vizeit és lassan a komplett élővilágot!?
 
-         A képeket és a filmfelvételeket megnézve érdekes megfigyelést tehet az alapvető műszaki érzékkel megáldott szemlélő. Felteszem, azt nagyjából mindenki tudja – legalábbis a zöldfülű mérnökhallgatók az első mechanika/statika előadás után simán kántálják, -  hogy: „éles sarok, kezdődő törés”.
A sarkok ugyanis un. feszültséggyűjtő helyek, ahol sarok van, ott előbb utóbb baj is lesz. Na hol szakadt át a gát? Igen, ott…
 
foto: index.hu
 
Nem kellett volna ezt a létesítményt nagy rádiuszú ívvel lezárni? Minek kellett ez a sarok? Mhmmm, csak kérdem…
 
-         Azt is csak úgy gondolom, hogy ennek a lerakónak volt valaha valami terve, amit sok-sok hatóság látott és engedélyezett. Abban viszont biztos vagyok, ha az aktuális szabályozásokat nézem, un. Kárelhárítási terv is kellett, hogy legyen, amit folyamatosan aktualizálni kellett volna. Na, most a kérdés. Alapterületből és gát magasságából könnyű kiszámolni, hogy a tározónak mennyi a kapacitása. Ahhoz sem kell professzori rang, hogy kiszámolják, hogy az adott térfogat mekkora területen terülne el, ha esetleg beüt a ménkű. Most, hogy beütött, már felesleges számolgatni, de megnézte ezt valaha valaki? Nem kellett volna cellákra osztani ezt a hatalmas tárolót? Esetleg úgy, hogy ha át is szakad egy ilyen cella, ne öntse el a kilométerekkel arrébb lévő területeket is több méteres magasságban?
Ha már amúgy így gondolkodunk. Nem lehetett volna a település és a tározó közé terelőműveket, gátakat építeni, részint azért, hogy ne a falut kapja telibe a szósz, részint meg azért, hogy lehetőség szerint lassítsák, megtörjék az áramlást?
 
-        A MAL Zrt. kapcsán az a hír járta az eset bekövetkeztekor, hogy van ugyan a cégnek biztosítása, de az csak valami 10 milliós összegről szól, és az is csak arra az esetre, ha a saját gépeikben, eszközeikben keletkezik kár. Ha ez igaz, akkor komolyan mondom, hogy az eszem megáll. Ha én veszek egy autót, a telepről se gurulhatok ki vele addig, amíg nem kötök kötelező biztosítást az esetleges általam okozott kárra. Ha ez megvan a biztosító nem fog mérlegelni, ugyanúgy kifizeti az általam összetört Logan-t, mint a Maybachot. Nekem kötelező felkészülni a bajra, egy ilyen potenciális bombának meg nem? Jól van ez így?
 
-         A televízióban lehetett látni, hogy ülésezett a védelmi bizottság. Ott volt mindenki aki számított, a polgármestertől a katasztrófavédelem szakemberein keresztül (De utálom ezt a szót… Majdnem biztos, hogy e tekintetben itt szakember egy sincs, max. feketeöves próbálkozók vannak, hisz állítólag ilyen eset még sehol nem történt, de ez legyen mellékszál.) az MTA tudósaiig és tanácskoztak. Arról folyt a megbeszélés, hogy pontosan mi is az, ami kifolyt, van-e benne ez, meg az, meg amaz és hogy azzal mit lehetne tenni. Na álljunk már meg egy pillanatra! Ezt a valamit azért nem tegnap tették oda, ott van 15-20 éve. Ebből soha senki nem vett mintát? Nem tudják mi a pontos összetétele a kihelyezett vörösiszapnak? Ezt most kell megvitatni?
 
 Komolyan? Csak kérdem…

A bejegyzés trackback címe:

https://kreport.blog.hu/api/trackback/id/tr312357126

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Vörösiszap: húsz éve benne vagyunk 2010.10.09. 18:27:28

Gondolkozzunk el egy pillanatra: igazán komoly büntetést hazai nagyvállalkozó kapott-e már ebben az országban? (Fotó: Varga György/MTI) Természetes dolog, hogy mindenki a felelősöket keresi egy akkora katasztrófa után, mint az ajkai timföldgyár vörö...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása