K report

Vajon ki lakik a házacskámban?

2011. április 19. - klarky

Húsvéthoz közeledve tegnap megkezdtem a nagytakarítást, ami jó szokáshoz illően magába foglalja a függöny kimosását és az ablak megpucolását is. 

Szépen nekikészültem a műveletnek (ablakot szeretek mosni, de a függönyt le- és feltenni egyszerűen rühellem), amikor a sötétítőt megmozdítva a sarokban az alábbi tüneményre lettem figyelmes.

 

 

Először nem tulajdonítottam neki különösebb jelentőséget, mivel egyszerűen lentről nézve nem tűnt másnak, mint egy amolyan pókhálóból szőtt kis tasaknak, bábnak, amit egy lendülettel le akartam szippantani a porszívóval, de mivel nem ment a dolog kénytelen voltam közelebbről is megszemlélni a dolgot.

 

Kicsit bátortalanul másztam közelebb (féltem, hogy valami lény a képembe ugrik), de nem volt semmi mozgás így hozzá nyúltam. Egy feltűnően kemény valamit tapasztaltam, ami meglehetősen erősen ragaszkodott a függöny anyagához. Óvatosan leszedtem és az erkélyen a természetes fénynél alaposan megszemléltem.

 

Egy nagy precizitással elkészített mini görög amforát láttam, amit apró fazekas kezek készíthettek, ami lássuk be elég fura dolog egy nyolcadik emeleti nappaliban.

 

 

Isten bizony nem lepődök meg, ha a fülemhez emelve azt hallom, hogy:

- Mork hívja Orsont, Orson jelentkezz!

 

Na most, ha feltételezzük, hogy ez nem egy idegen civilizáció által létrehozott valami, akkor mi a szösz lehet? Nekem valami olyasmi rémlik korábbi tanulmányaimból, hogy létezik olyan darázsfaj, amely „sárból” ilyesmi kis fészkeket épít magának szállás gyanánt.

 

 

Akármi is ez, az biztos, hogy a természet egy kis csodája. Valakinek van valami tippje? Ki vagy mi csinál ilyeneket?

A bejegyzés trackback címe:

https://kreport.blog.hu/api/trackback/id/tr642840831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vadszőlő 2011.04.22. 15:39:11

Szerencséd volt, hogy csak egy ilyen képződményt találtál.

Én egy antik vasalóban legalább 6 db ilyennel találkoztam. Most is kiver a viz ha eszembe jut, mivel én sem tudtam, hogy micsoda, és hogy került oda.
Most már én is tudom, hogy egy darázsfaj épit ilyen remekmüvet, amit mostmár én is a természet egyik csodájának tartok.
Na de akkor .........???
De ha eszembe jut még most is .....!!!

zen_dubhist 2011.05.03. 12:33:52

ez a mikro-amfora valóban darázs műve. valószínű, valamelyik hazai falidarázs-faj (latinul: Eumenes) követte el - esetleg gömböcdarázs, Eumenes coarctata? de ez csak ötlet). a "fazék" alakja biztos, hogy fajfüggő, de az is befolyásolja, hogy milyen összetételű/minőségű sarat talál.

a Zállat egyébként nem veszélyes - emberre. a hernyókra bezzeg. nekem egy egész más sci-fi jut eszembe róla, a A nyolcadik utas: a Halál. a hernyó gyakorlatilag ugyanúgy jár, ahogy szinte mindenki a filmen. annyival rosszabb a sorsa, hogy nem egy, hanem akár 100 kis darázsalient is felnevel tenmagában (és nem jófejségből, le van szedálva). úgyhogy kb. százan laknak a kis köcsögben. (ezalatt az amfórát értem :) )

a függönyre azért pedig rakta, mert benézte a dolgot. alapesetben levelekre, falakra szokta...

a kifejlett példány valami ilyesmi kinézetű:
www.peter-makrofoto.com/albums/userpics/10001/14-020_copy.jpg

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2011.05.05. 16:11:17

@zen_dubhist: Szia! Köszi az infot! Reméltem, hogy valaki ad választ, már megérte megírni! :-) Üdv!

zen_dubhist 2011.05.06. 10:10:04

@klarky: nagyon szívesen, bármikor!

Pataki Eta 2019.09.15. 12:33:34

atya világ ma levettem a böröndöt a szekrény tetjéről és tele volt a hátulja ugyan ilyen akármivel.... nem értem hogyan kerül ez egy panel 4. emeleti lakásába. akkor ez darázs?

Kovács Jenő 2019.09.22. 14:44:31

Most találkoztam én is ezzel! Fürkészdarázs báb, amiből a lakója már kiköltözött, amennyire sikerült kinyomoznom!
süti beállítások módosítása