K report

LEGO 6388

2012. március 28. - klarky

Talán nem árulok el titkot azzal ha megemlítem, mikor én voltam kisgyerek még az internet széles körű elterjedése az álom kategóriába se tartozott, hisz halandó azt sem tudta, hogy mi az, hogy számítógépek közti kommunikáció, illetve hogy egyáltalán létezhet ilyen. A 70-es évek végén, 80-as évek elején nemhogy világháló, de emlékeim szerint valamirevaló újság sem volt kapható nálunk, amiből a rothadó nyugat szocialista embertípust megrészegítő termékei megismerhetők lettek volna, a kisdobos és úttörő ifjúság max. a Pajtás újság és az Ország-Világ magazin között választhattak, mint információ forrás, ha pedig igazán szépet akartak látni, hát az orrukat a dollárboltok kirakatüvegéhez nyomhatták.

Emlékeim szerint sem előbbi, sem utóbbi lapok nem hozták főoldalon a legújabb játékfejlesztéseket, de arra határozottan emlékszem, hogy a szerencsésebbek juthattak némi katalógushoz, ill. külföldi rokonok által hazaküldött magazinban láthattak ezt, s azt. Tekintve, hogy nekünk nem voltak ilyen kapcsolataink nekem LEGO katalógusom nem volt, – volt egy Matchbox katalógusom, de azt az iskolában (és ezt kérem jegyzőkönyvbe venni) ellopta tőlem a Túróczi Robi az osztálypénzzel együtt, amit a kis piros bukszámban tartottam amin fehér pöttyök voltak – így nekem személy szerint fogalmam sem volt arról, hogy hol tart a világ, még akkor sem, ha szüleim azért vettek nekem több kisebb LEGO készletet is a helyi Gömbös játékboltban.

Az eltelt időben viszont nagyot fordult a világ, ma már nagyon okos adatbázisokban lehet kutakodni, így mikor ezeket tanulmányozva megláttam a 6388-as típusszámú készletet rögtön tudtam, hogy az nekem kell. Hogy mi okozta a hirtelen fellángolásomat? Jelen írásban most kísérletet teszek ennek bemutatására, hisz néhány napja magam is büszke tulajdonosa vagyok a jelzett készletnek.

Az első és legfontosabb dolog ami a megszerzése mellett szólt az az, hogy ez az egyik, ha nem a legkomplexebb készlett a korabeli city/town vonalból. Minden, de minden benne van, amire egy játékos csak vágyhat, ha ez anno megvolt valakinek, hát garantáltan nem unatkozott egy percet sem, ugyanis a derék dán mérnökök 353 db alkatrészből a következő jóságokat hozták ki:

1., miniautó

Meglátásom szerint ez az autó a háziak tulajdonában lehet, hisz ők azok, akiknek sok dolog cipelésével nem kellett bajlódniuk, mivel a házban már minden lent van, így nekik csak le kellett gurulniuk az ingatlanhoz. A kis járgány a LEGO történelem legcukibb autója, nyitható ajtó és tető, valamint nagyon vagány meredek hátsó szélvédő képezi az alkatrészlista érdekesebb részét.

 

2., lakóautó

A LEGO-nál időről-időre feltűnnek a kempingezésre alkalmas járművek, de azt gondolom, hogy ez a példány feltétlenül a királykategóriába tartozik. Van először is egy nyitható tető külön napfénytetővel nehogy melege legyen a Legoland-i polgárnak. Akinek ez nem lenne elég, annak konstruáltak egy kinyitható oldalfalat is, ami nagyban hozzájárul a készlet játszhatóságához. És hogy mi van a jármű belsejében? Mondhatom, hogy mindenféle földi jó, már-már igazi luxus. Láthatunk odabent kisasztalt, kisszéket, bögrét, vízcsapot, szellőző berendezést és egy dupla fényforrást is, csak hogy világ is gyúlhasson, ha az éj lepné meg valahol a nagyvilágban az utazót.

Az autó orra kompletten nyitható tetőstől, ablakostól így a pici kezek a sofőr bácsihoz is könnyedén hozzáférhetnek, egyszóval teljes lehet az öröm, pedig a legjobb dolgot még nem is mutattam: a lakókocsi hátára ugyanis egy minifig által is használható piros bicaj került. Őrület, tört elő belőlem anno a felismerés, és mindez 4 stud szélességben, ami ma már kb. annyira hihetetlen dolog LEGO ügyileg, mintha arra kérnék bármelyik aktuális autógyártót, hogy mondjuk a lökhárítókat csinálják már nikkelezett acélból úgy mint régen. Lehetetlen…

Ha valaki azt hinné, hogy a dolgot nem lehet fokozni az most csalódni fog, hisz a lakóautó nem csak úgy önmagában falja ám a kilométereket a gyerekszoba padlóján, de nem ám! Húz ugyanis maga után egy trélert, amire egy motorcsónak van rögzítve.

Motorcsónak rendes kismotorral, ami föl-le hajlítható akárcsak az igazin! Na, itt lettem kész, ez volt az utolsó momentum, ami arra késztetett, hogy a vatera keresőmezőjébe beírjam a játék számát. És akkor még hol a ház!

 

3., hétvégi ház

A sztori szerint ugyanis a lakóautós pár vendégségbe érkezik a hétvégi házukban pihenő barátaikhoz és ott ejtőznek egy ideig. Koktéloznak a kertben, sütögetnek a kerti grillen a dufart alatt, miközben bent duruzsol a kávéfőző. Merthogy a gáztűzhely, kisszekrények, lámpa, hideg-/meleg víz mellett az is van, hogy a kert sarkában fellelhető partvisról, lapátról és kukáról már ne is beszéljünk.

Az emberben – legalábbis bennem – óhatatlanul felmerült a kérdés: Ha a gyerekjátékok a valódi világ egyfajta leképezései (és ne feledjük a 80-as évek végén tartunk, amikor még ebben lehetett hinni, nem úgy mint manapság, ahol csak a szuperhősök az igazi játékok), akkor az azt jelenti, hogy „odakint” így mulatott egy átlag család? Nem biztos, hogy 100%-os a feltételezésem, de hogy nem is a Merkurnál 5 éve megrendelt Trabant sorszámait böngészték a helyi lapokban az is biztos.

Ezen kis kitérő után csak annyit még a végére, hogy aki szereti/gyűjti a régi LEGO-kat ezt a készletet feltétlenül szerezze be amíg lehet. Nem a legritkább készlet, hébe-hóba felbukkan belőle egy eladó példány, de egyszerűen kell, hisz ilyen egész biztos nem lesz többet. Nagyon másról szól már ma a LEGO és bár komponensekből is össze lehetne szedni hasonló készleteket (pl. ez egy mostani lakóautó) az mégsem lenne az igazi, hogy a bekerülési költségről már ne is beszéljünk.

Játszótársak tehát: beszerzésre fel!

A bejegyzés trackback címe:

https://kreport.blog.hu/api/trackback/id/tr394346687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Neuromancer 2012.03.30. 16:05:34

igen kiraly keszlet, en is mar felnottkent az internetkorszakban talalkoztam vele, rajta is van a beszerzesi listamon.

a fentebb emlitett jatekbolt meg csodalatos hely volt, szuk folyosok, zsufolt osszevissza polcok :)) (jellemzo a vilag folyasara, hogy az ezeregyedik bankfiok van most a helyen)

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2012.03.31. 09:03:33

@Neuromancer: Örülök, h más is őrzi még a Gömbös játékbolt emlékét! Ünnepnap volt nekem anno, ha nagyitól hazafelé, amikor a villanyrendőrnél leszálltunk a buszról nem lefelé indultunk apuval a főutcán, hanem felfelé és így megnézhettem a bolt kirakatát. De más világ is volt az...

A készletet ha teheted szerezd be! Tényleg nagyok klassz darab, highly recommended! :-)

Neuromancer 2012.04.01. 17:07:09

jo kis bolt volt az. ha jol emlekszem varazsgomb volt a rendes neve (en sem ugy hivtam :)

a keszletet tervezem megvenni, ha esetleg latod valahol szolj :)
süti beállítások módosítása